Novi šef UN-a mogla bi biti žena

Sljedeći generalni sekratar Ujedinjenih nacija, koji će biti izabran iduće godine, mogla bi biti žena, prvi put u 70 godina postojanja svjetske organizacije tokom kojih je osam muškaraca obavljalo tu funkciju.

Kao najozbiljnije kandidatkinje spominju se bivša novozelandska premijerka Helen Clark, šefica Programa za razvoj UN-a, evropska komesarka iz Bugarske Kristalina Georgijeva, litvanska predsjednica Dalija Gribauskaite, danska premijerka Helle Thorning-Smith i čileanska predsjednica Michelle Bachelet, navodi agencija Associated Press.

-A očigledno, možete sanjariti o (njemačkoj kancelarki) Angeli Merkel – rekla je Lora Lisvud, generalna sekretaka Vijeća svjetskih liderki koja okuplja 53 aktuelne i bivše šefice država ili vlada.

Moguću kandidaturu najavila je nedavno i šefica hrvatske diplomacije Vena Pusić.

Također se pominje i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda, Francuskinja Christine Lagard, što je ipak malo vjerovatno budući da se po tradiciji osobe iz pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a ne razmatraju za generalnog sekretara.

Tradicija u UN-u nalaže i da svaki region dobije svoj red da da generalnog sekretara UN-a, a sada je red na istočnu Evropu koja dosad nikad nije imala šefa UN-a. Čelnica Uneska Irina Bokova favoritiknja je u spekualcijama, a i nominirana je iz svoje zemlje Bugarske.

-Bude li potvrđeno da kandidat treba da bude iz istočnoevropske grupe zemalja, a ne iz Latinske Amerike, bio bi to zanimljiv projekt – rekla je Vesna Pusić novinarima u Zagrebu prošle nedjelje.

Pitanje žene na čelu UN-a pokrenuto je i na jednom privatnom radnom ručku predstavnika pet stalnih predstavnika Vijeća sigurnosti UN-a, navodi AP.

Ambasador iz Evrope podsjetio je kolege na rezoluciju Generalne skupštine UN-a staru skoro koliko i UN, u kojoj se navodi da bi “muškarac od značaja i s velikim vještinama” trebalo da bude šef svjetske organizacije. On je dodao da bi u rezoluciju možda trebalo dodati “ili žena”, prenosi Beta.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*