Iz UIO najavili tužbu protiv Aleksandre Pandurević

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH danas je najavljena tužba protiv poslanice u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Aleksandre Pandurević zbog, kako je saopćeno, neistina, paušalnih izjava i neprovjerenih informacija iznošenih u javnost, kojima se narušava ugled UIO.

Tužbu će podnijeti direktror UIO Miro Džakula nadležnom sudu, kako stoji u saopćenju, radi zaštite digniteta ove institucije.

Aleksandra Pandurević je jučer izjavila da je “očigledno da je ranije uspostavljena pljačka putem UIO i nakon odlaska Kemala Čauševića nastavljena. Akteri su isti, samo se promijenio direktor“, rekla je ona, a u kontekstu priče o izgradnji novog graničnog prijelaza Gradiška.

-Ovakvim netačnim informiranjem javnosti želi se diskreditirati ugled UIO i minimizirati njezin rad predstavljanjem ove uprave kao kriminogene institucije. Smišljenim korištenjem UIO u svrhu svakodnevnih političkih sukoba između pripadnika različitih političkih partija, kao i za ličnu promociju poslanika nanose se nesagledive štetne posljedice i narušava ugled UIO i njenih zaposlenih, što za posljedicu može imati negativan uticaj na rezultate rada UIO – navodi se u saopćenju.

Radi potpunog i tačnog informiranja javnosti ukazuje se da je sve do sada provedene radnje u vezi s izgradnjom graničnog prijelaza Gradiška UIO preduzimala u skladu s Odlukom Vijeća ministara BiH o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima za period 2012.-2017.godina.

Po ovom osnovu u 2012. za izgradnju graničnog prijelaza Gradiška odobreno je ukupno 9,2 miliona KM, u 2015. dodatnih pet miliona KM, u 2016. također pet miliona KM i u 2017.godini 5,8 miliona KM.

-Odobrena sredstva se usvajaju u okviru bužeta UIO za godine na koje se odnose i ona prolaze kroz parlamentarnu proceduru. S obzirom na obavezu realiziranja odobrenih budžetskih sredstava kao i nadležnost UIO za izgradnju i održavanje graničnih prijelaza u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama proveden je postupak za provođenje prve faze za izgradnju graničnog prijelaza Gradiška i izabran najpovoljniji ponuđač – stoji u saopćenju UIO.

Ističu i da je UIO u svim do sada provedenim aktivnostima postupala u skladu sa zakonom utvrđenom nadležnošću i odlukom Vijeća ministara BiH, te su u ovom slučaju napadi usmjereni na UIO potpuno neosnovani i tendenciozni te da će iz tih razloga ova uprava preduzeti radnje za zaštitu ugleda u nadležnim pravosudnim institucijama.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*