Mostarska bolnica prva u svijetu implantirala aparat za liječenje reumatoidnog artritisa

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar proveden je pilot projekat u okviru kojeg je izvedena prva svjetska implantacija specijalnog aparata za liječenje reumatoidnog artritisa koja je privukla veliku pozornost svjetske znanstvene javnosti. O projektu je pisao i New York Times nazvavši ga “poslom stoljeća”.

U projektu je učestvovao tim SKB-a pod vodstvom dr. Sande Vlatković Miljko te “strani” tim istraživača (stručnjaci iz Holandije, Amerike i Austrije), a o njegovom značaju, osim spomenute doktorice, na današnjoj konferenciji za novinare govorili su ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić, član tima doc. dr. sc. Gordan Galić te pacijent na kojem je izvršena ova implantacija, Pero Dragoje.

– Prvi smo u svijetu implantirali uređaj za liječenje reumatoidnog artritisa – kazala je dr. Miljko navodeći kako je cijeli projekt potaknula američka korporacija “Sentpoint Medical” koja se bavi inovativnom medicinom.

Naziv projekta je “Ispitivanje sigurnosti i učinkovitosti neurostimulacije kolinergičnog protuupalnog puta korištenjem aktivnog implantiranog uređaja za stimulaciju nervusa vagusa kod bolesnika sa reumatoidnim artritisom”.

Radi se o složenom projektu, a do same faze implantacije morao se proći, kako je istakla, mukotrpan posao. Izabrani su pacijenti koji mogu ući u pilot studiju, a operacija je urađena na dva pacijenta koji su zadovoljili uvjete. Kod tih pacijenata primjetna su zaista velika poboljšanja.

Naglasila je kako je riječ o revolucionarnom projektu, dodavši kako se već rade istraživanja i za druge bolesti, tako da postoji velika šansa da će se ovaj tip liječenja uvesti u liječenje upalnih crijevnih bolesti. Također, smatra se da će ovaj način liječenja biti primijenjen i kod liječenja bronhalne astme.

Pacijent koji je 2011. godine podvrgnut ovom zahvatu, Pero Dragoje, istakao je kako prije operativnog zahvata nije mogao da radi, da se pokreće, da stisne ruku te da je njegovo zdravstveno stanje bilo zaista kritično.

– Moje sadašnje stanje je perfektno, mogu da radim i da obavljam sve poslove kao i i svi drugi – kazao je Dragoje, napomenuvši kako trenutno radi kao vozač kamiona.

Ravnatelj Kvesić kazao je kako je ovaj projekt odobren prije 4-5 godina te da se na njemu “zaista iscrpno radilo”.

– Učestvujući u jednom takvom projektu SKB Mostar je napravila uistinu respektabilan i značajan potez – naglasio je Kvesić.

Inače, reumatoidni artritis je upalna reumatska bolest od koje boluje jedan do tri posto populacije.
(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.