Komemoracija u Beogradu: Vlada Divljan će živjeti vječno

Prijatelji i poštovaoci Vlade Divljana oprostili su se danas na komemoraciji u Beogradu od velikana jugoslavenske i srpske muzike, uz zvuke njegovih najljepših pjesama kroz koje će, kako su rekli, vječno živjeti. Kremacija Vlade Divljana obavljena je na Novom groblju u Beogradu.

Dvorana “Amerikana” Doma omladine Beograda, bila je mala za sve koji su došli da se oproste od velikog umjetnika.

Glumac Svetozar Cvetković rekao je da je njega i Vladu vezivalo “beskrajno prijateljstvo”, od najranijeg djetinjstva koje su proveli u Knez Danilovoj ulici u Beogradu.

“Sa pet godina u sobi koju smo zvali tri sa tri na TV-u smo zapanjeno pratili reakcije naših roditelja na ubistvo Kenedija. Za sve njegove rođendane, mama Mira bi u Knez Danilovu uvela gozbu, a Vladica bi redovno zauzimao mjesto na onom dijelu stola gdje su bili slatkiši”, ispričao je Cvetković.

“Vladica i Svetica ostali smo i kasnije, kada smo postali punoljetni, i kada smo se ženili, razvodili, dobili djecu, odlazili”, rekao je Cvetković.

On je okupljene podsjetio na vrijeme njihovog odrastanja koje je, kako je rekao, nosilo novi talas u svemu – slobodi, sreći, ljepoti različitosti.

“To su bile najbolje godine naših života. Vrijeme koga nikada više neće biti. A, u srcu tog vremena, bio je Vlada sa svojim drugovima iz podruma u Knez Danilovoj”, prisjetio se Cvetković.

“Život Vlade Divljana se nikada neće završiti. Vidimo se Vladice. Tvoj Svetica”, riječi su kojima se Cvetković oprostio od svog prijatelja.

Muzički urednik Studija B Slobodan Konjević rekao je da u Vladi Divljanu prepoznavao ljubav i saosjećanje i da je to sastavni dio njegovih pjesama i svega što je iza njega ostalo.

“Vlada je bio muzika. Vlada je bio rok. Danas smo se okupili ovdje da slavimo ono što ostavlja iza sebe, njegov talenat i ono što je značio za ovaj grad. Ono što je ostavio Beogradu vrijedi i trajat će, a njegova muzika slušat će se vječno”, rekao je Konjević.

Pisac Ljubivoje Ršumović podsjetio je na rad Vlade Divljana u pozorištu “Boško Buha” i prekomponovanju najljepših dječijih pjesama u formu rok en rola, zajedno da Srđanom Gojkovićem Giletom iz “Električnog orgazma”, kao i na emisiju “Fazoni i fore”.

“Njegov rad je ljubav učinjena slušljivom i vidljivom”, rekao je Ršumović.

“Samo jednu ljubav imam”, bila je prva pjesma koju je bend zasvirao, a potom su se nizale i druge pjesme Vlade Divljana.

Gile je sa bine zahvalio Vladi na ljubavi, osmjesima i muzici.

“Ostali smo bez najboljeg od nas”, rekao je Gile dodavši da je generacija muzičara s početka 80-ih godina bila jedna od najtalentovanijih u rok en rolu.

Komemoraciji su prisustvovali Vladina supruga i sinovi, te brojni muzičari među kojima su bili Momčilo Bajagić Bajaga, Dejan Cukić, Đura “Mornari”, Kiki Lesendrić, Bilja Krstić, Kornelije Kovač.

Od Vlade su se oprostili i članovi nekadašnjih “Idola” Zdenko Kolar i Srđan Šaper, predsjednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović sa suprugom i mnogi drugi.

Na kraju je oko 20 muzičara na bini izvelo pjesmu “Rusija”.

Vlada Divljan je krajem sedamdesetih godina bio član džez-rok grupa “Merlin” i “Zvuk Ulice”, a od 1980. do 1984. godine predvodnik sastava “Idoli”.

Od 1985. godine krenuo je u samostalnu karijeru u okviru koje je nastavio sa pop-rok formom, uporedo se baveći filmskom muzikom.

Posljednjih godina sarađivao je sa hrvatskim sastavom “Ljetno kino”.

Od augusta 1991. do septembra 1997. godine živio je u Australiji, nakon čega se vratio u Beograd. Od juna 1999. godine živio je i radio u Beču.

Vlada Divljan preminuo je 5. marta u Beču, nakon duge i teške bolesti.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*