Mljekari apeluju na bh. potrošače da kupuju domaće mlijeko, zalihe od 10 miliona litara ih guše

Prerađivači mlijeka i mliječnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine upozorili su na sjednici Grupacije koja je održana u utorak u Sarajevu da bh. mljekari u ovom trenutku imaju čak 10 miliona litara mlijeka u zalihama i da ih to u velikoj mjeri opterećava, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Mljekari su od države zatražili da iznađe hitno rješenje kako bi se domaći mljekari što prije oslobodili zaliha mlijeka i kako bi i u 2015. godni nastavili sa nesmetanim otkupom mlijeka od bh. proizvođača, odnosno kako bi nastavili trend povećanja otkupa mlijeka od domaćih farmera.

Grupacija procjenjuje da su domaće mljekare od domaćih proizvođača mlijeka u toku 2014. godine otkupile nešto manje od 225 miliona litara mlijeka što predstavlja povećanje za oko 9,2 % u odnosu na 2013. godinu, odnosno od domaćih farmera otkupljeno je oko 20 miliona litara mlijeka više nego prethodine godine.

Za približno jednak procenat u toku 2014. godine rasla je i količina prerade u domaćim mljekarama u odnosu na prerađenu količinu mlijeka u 2013. godini. Nažalost, domaće mljekare nisu bile u mogućnosti iznaći i tržište za sve proizvode nastale iz povećanog obima proizvodnje.

Procjenjuje se da je trenutno u bosanskohercegovačkim mljekarama na stanju oko 10 miliona litara mlijeka koje predstavlja višak mlijeka u zalihama mljekara, a za koje domaće mljekare nemaju rješenje i nisu u mogućnosti riješiti zalihe koje opterećuju poslovanje ovih mljekara.

Iz Grupacije podsjećaju da ako se doda činjenica da od jula 2013. godine bosanskohercegovačke mljekare ne mogu izvoziti svoje proizvode na tržište Hrvatske na kojem su plasirale godišnje više od 40 miliona litara mlijeka, zaključak je predstavnika  mljekara, da su u toku 2014. godine bili primorani iznaći rješenje za plasman između 50 i 60 miliona litara mlijeka na tržištu Bosne i Hercegovine i regije CEFTA.

Rezultat ovakvog stanja je da su domaće mljekare ušle u 2015. godinu sa povećanim stanjem zaliha mlijeka za koje nisu u mogućnosti iznaći adekvatno tržište.

Nadalje, ako se ovoj činjenici doda procjena da će proizvodnja mlijeka kod domaćih poljoprivrednika rasti i u 2015. godini iz Grupacije žele na vrijeme upozoriti da neće biti u mogućnosti otkupiti cjelokupne količine mlijeka koje budu ponuđene na tržištu Bosne i Hercegovine ukoliko im se ne pomogne da se oslobode starih zaliha, čime bi bio doveden u pitanje razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje u Bosni i Hercegovini, piše Patria.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.