Hoće li danas biti dogovoreno formiranje Vlade FBiH?

Nakon što su se predstavnici Demokratske fronte (DF) vratili za pregovarački sto, spremni ponovo pregovarati o formiranju Vlade Federacije BiH, postoji mogućnost da danas bude postignut dogovor i da napokon bude prekinuta, sada je već izvjesno, kriza formiranja vlasti u BiH.

Optimista da će do dogovora doći je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) Dragan Čović, koji smatra da će u petak biti jasno kako je BiH dobila Vijeće ministara, a Federacija BiH svoju vladu.

Ipak, HDZ BiH ne odustaje od postavljanja ministra finansija Federacije iz redova ove stranke, a Čović upozorava da ukoliko od iste pozicije ne odustane DF, onda oni “neće imati sagovornika u HDZ-u”

Optimista pred današnji sastanak je i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović koji je medijima izjavio da su tri stranke koje čine parlamentarnu većinu u Federaciji BiH vrlo blizu rješenja.

Mnogo je medijskih članaka o tome gdje su mjesta u razgovorima u kojima se može potražiti kompromis, koji će učiniti da svi budu zadovoljni. Spominju se razne pozicije za stranačke kandidate, od ambasadorskih mjesta, mjesta u javnim preduzećima i sl., ali u kojem pravcu će ići današnji razgovori znaće se, najvjerovatnije, tek kada oni budu završeni, a pred javnost izneseni rezultati eventualno dogovorenog.

Potsjećamo da, iako je već dogovoreno formiranje Vijeća ministara BiH, HDZ BiH ne želi da ono bude i zvanično potvrđeno ukoliko istog dana kao i država i Federacija ne bude dobila novu Vladu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*