Protesti radnika ispred pravosudnih institucija i Poreske uprave u Tuzli

Prema riječima okupljenih radnika nekoliko preduzeća, vlast još uvijek nije ništa konkretno uradila, kako bi pokušala riješiti probleme radnika. Bilo je odvojenih sastanaka sa premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem, ali nakon toga kako je kazao Hrustan Muminović iz Sindikata solidarnosti, sada su se počeli baviti raznim komisijama, dok su radnici na ulicama. Radnici su se osvrnuli i na press konferenciju Sindikata hemije i nemetala FBiH, izražavajući nezadovoljstvo odnosom ovog sindikata prema radnicima, i ne poduzimanjem nikakve vrste zaštite, što im je svrha postojanja.

Istovremeno, ispred Kantonalnog ureda Poreske uprave Federacije BiH, zatekli smo radnike Fabrike detrdženata „Dita“ i Livnice čelika Tuzla, koji su od danas najavili i proteste pred kantonalnom Poreskog upravom, koja je dozvolila nagomilavanje dugova po osnovu doprinosa, što onemogućava revitalizaviju preduzeća. Predsjednik sindikata „Dite“ Dževad Mehmedović nas je informisao, da je obavio razgovore sa predstavnicima ove ustanove, gdje je kako kaže saznao, da je u situacijama kada je trebalo blokirati firmu zbog neuplaćenih obaveza, intervencijama vlasnika i vlasti Tuzlanskog kantona i FBiH, dolazilo do odgode i potpisivanja reprograma.

Dogovoreno je da ukoliko dođe do stečaja, Poreska uprava će prijaviti potraživanja radnika za iznos imovine. S obzirom na to da je objekat „Dite“ pod hipotekom Poreske uprave FBiH, ukoliko se promjeni vlasnička struktura, spremni su povući hipoteku u korist radnika, odnosno predati objekat novom vlasniku nakon uplate doprinosa, pojasnio je za RTV 7 Mehmedović.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*