Četiri godine od katastrofalnog cunamija: Japan se prisjeća tragedije

Japan danas obilježava četvrtu godišnjicu katastrofalnog zemljotresa i cunamija koji su odnijeli hiljade života i izazvali nuklearnu krizu.

Komemorativne ceremonije održane su u manjim mjesta i gradovima u okolini zone koja se našla na udaru prirodne nepogode na današnji dan 2011. godine, a tokom dana održat će se i u Tokiju.

Širom zemlje biće održan i minut šutnje u 14 sati i 46 minuta po lokalnom vremenu, u trenutku kada je prije četiri godine podvodni zemljotres jačine devet stepeni po Rihterovoj skali pogodio Japan.

Potres ogromne jačine pokrenuo je ogromni vodeni talas koji je krenuo ka obali. U roku od nekoliko minuta razorene su čitave zajednice, a brojne porodice su se utopile.

Nacionalna policijska agencija je saopštila da je u nesreći poginulo 15.891 ljudi, dok se još 2.584 njih vode kao nestali, a i dan danas se pronalaze ostaci ljudskih tijela.

Cunami je izazvao i nuklearnu katastrofu u postrojenju Fukušima, koja je i dalje velika briga za Japan i predmet nacionalne debate. Oštećena centrala je nestabilna, a komplikovan proces njenog rashodovanja će, kako se očekuje, trajati decenijama.

Iako za sada nema mnogo dokaza, i dalje postoje strahovi u vezi sa posljedicama koje bi po zdravlje moglo da ima izlivanje radioaktivne vode iz Fukušime. Iako je vlada obećala milijarde dolara pomoći za obnovu, napredak u pogođenim regiona je spor, neke zajednice su ostale “gradovi duhova”, a hiljade raseljenih žive u teškim uslovima.

Prema podacima koja raspolaže vlada i dalje je raseljeno skoro 230.000 ljudi, od kojih 80.000 žive u privremenim skloništima.

(Faktor.ba/rtv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*