Mirna protestna šetnja Srebreničanki

U znak sjećanja na 11. juli 1995. godine, žene Srebrenice danas su kao i svakog 11. u mjesecu, mirnom šetnjom od Pinge do tuzlanskog Trga žrtava genocida u Srebrenici, podsjetile na genocid nad civilima zaštićene zone UN-a. Ove godine navršava se punih 20 godina od genocida u Srebrenici.

Isto toliko godina žene Srebrenice tragaju za svojim najmilijim, i svakog 11 u mjesecu podsječaju na krvavi zločin iz 1995 godine.Prema riječima gosp. Ćatić mnoge porodice nisu niti će dočekati da se njihovi namiliji pronađu, identifikuju i sahrane.

Današnjim mirnim protestima u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine priključili su se i građani Tuzle. Dok je danas u Tuzli trajalo mirno okupljanje Srebreničanki, u Srebrenici je prvi put boravila ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Morin Korman.

Tokom posjete tom gradu položila je cvijeće na spomen-obilježje u memorijalnom centru Srebrenica – Potočari i odala počast žrtvama srebreničkog genocida 1995. godine. Majke Srebrenice sastale su se sa američkom ambasadoricom u biblioteci Memorijalnog centra Potočari. Kazale su kako je ova posjeta za njih veoma važna, iskazavši zahvalnost jer nisu zaboravljene.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*