Milan Lukić traži izmještanje iz zatvora u Estoniji zbog jezičkih barijera i udaljenosti porodice

Milan Lukić, koji služi doživotnu kaznu zatvora za zločine počinjene u Višegradu, zatražio je izmještanje iz zatvora u Estoniji zbog jezičkih barijera i udaljenosti porodice.

U podnesku predsjedniku Rezidualnog mehanizma Haškog tribunala, Lukićevi advokati Jason Alarid i Dragan Ivetić su zatražili njegovo izmještanje iz zatvora u estonskom gradu Tartu Vangla, jer ga nepoznavanje jezika dovodi u izolaciju, prenosi BIRN-Justice Report.

– Nemogućnost da komunicira s drugim osuđenicima i osobljem nanosi Lukiću sve veći psihički bol, što se može tumačiti kao okrutno i nehumano postupanje. Takva jezička barijera ga sprečava da učestvuje u društvenim, radnim i rehabilitacijskim programima – navodi se u podnesku.

Lukićeva odbrana je navela i da Lukićeva supruga i jednoipogodišnje dijete žive u Njemačkoj, te da im treba preko deset sati putovanja do Estonije, što također predstavlja ”otežavajuću okolnost”.

Lukićevi advokati zatražili su njegovo hitno prebacivanje u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu (Holandija) i održavanje ročišta na kojem bi se raspravljalo o njegovom prebacivanju u drugu zemlju.

Lukića je Haški tribunal 2012. godine osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih na području Višegrada, a u Estoniju je prebačen u februaru prošle godine.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.