Prvi službeni susret: Grabar Kitarović i Milanović se nisu posvađali

U Hrvatskom saboru održan je sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) na kojem su sudjelovali i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović, što je bio njihov prvi službeni susret nakon predsjedničkih izbora.

Oboje su nakon sastanka potvrdili kako su razgovarali u ugodnoj atmosferi, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednica i premijer Hrvatske su rekli kako su na sastanku usvojene smjernice za rad obavještajno-sigurnosnih agencija i strategija za 2015. godinu.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je kako je na sjednici atmosfera bila dobra te kako nema nikakvih primjedbi. Izjavila je kako se razgovaralo isključio o pitanjima nacionalne sigurnosti.

Na pitanje o budućnosti suradnje sa Vladom i premijerom Milanovićem, izjavila je – Moja ruka je i dalje ispružena za tu suradnju i stojim na raspolaganju, nadam se da će sve krenuti dalje u pozitivnom tonu. –

Predsjednica je izjavila kako je predložila sjednicu Vlade i teme za tu sjednicu, no kad će to biti, kazala je kako ovisi isključivo o premijeru.

Premijer Zoran Milanović potvrdio je nakon sjednice kako je atmosfera bila dobra, usvojena strategija i te kako će je njegova Vlada izraditi.

– Moj poziv za sjednicu Vlade stoji, ali moramo imati konkretne prijedloge s konkretnim proračunskim učincima jer su to ozbiljne stvari. Za ozbiljan razgovor sam otvoren i sa predsjednicom i sa drugima – poručio je premijer Milanović i dodao da su pitanja na sjednici VNS-a područje zajedničke odgovornosti i da tu nema preglasavanja.

Premijer Hrvatske je poručio kako Vlada snosi najveću odgovornost te da je predsjednica tu bitna ispomoć. Istaknuo je kako su sjednicu VNS-a odgodili do izbora predsjednice i zbog toga su smjernice kasnile mjesec dana te kako je bitno da nema spora oko ničega.

– Tajne službe dobro rade svoj posao i ja sam zadovoljan njihovim radom – kazao je premijer Milanović.

Hrvatski premijer je istaknuo kako je važna suradnja Vlade i predsjednice, kako je rekao, bez pokazivanja mišića – Da znamo, kada pođemo u BiH, da predsjednica konstatira i pohvali njemačko-francusku inicijativu za BiH, koja je ustvari hrvatska inicijativa od prije godinu dana. To je Vladina inicijativa, to je moja inicijativa, inicijativa potpredsjednice Pusić. To je dobro za Hrvatsku, tome služi ta komunikacija! –

Drago Lovrić, Načelnik Glavnog stožera OSRH, istaknuo je kako su razgovori na VNS-u bili tajni i ticali se nacionalne sigurnosti te ih nije želio komentirati.

Istaknuo je kako su piloti iz jedinice OSRH-a “Krila oluje”, koji su dobili ugovor za odlazak i inozemstvo, izuzetno osposobljeni, ali da njihov odlazak ne utječe na nacionalnu sigurnost, jer oni nisu borbeni piloti nego akro-skupina.

“Krila oluje” će opstati i piloti će napustiti OSRH, ali to neće onesposobiti ovu jedinicu, kao ni ugroziti broj instruktora letenja, poručio je Lovrić.

Uz predsjednicu, premijera, načelnika Glavnog stožera OSRH-a, na sastanku VNS-a sudjelovali su i predsjednik Sabora Josip Leko, ministar obrane Ante Kotromanović, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, predstavnici MUP-a, ministar pravosuđa Orsat Miljenić te brojni drugi članovi zaduženi za pitanja nacionalne sigurnosti.

(Faktor.ba/rtv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*