Automatizacija sistema: U FBiH ličnu kartu i putne isprave građani dobiju za samo osam dana

Građani koji podnesu zahtjeve za izdavanje ličnih karata i putnih isprava kod bilo kojeg MUP-a u BiH, a u matične knjige su upisani u Federaciji BiH, znatno brže dobijaju lične dokumente jer su provjere za podatke koji su verificirani u evidencijama matičnih knjiga Federacije BiH automatizirane, objavila je Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Rezultati analiza za februar 2015. pokazuju da automatski proces provjera upisa u matičnim knjigama državljana (MKD) i matičnim knjigama rođenih (MKR) znatno ubrzava izdavanje ličnih dokumenata.

Analiza je pokazala da prosječan vremenski period od predavanja zahtjeva za lični dokument do njegove izrade u slučajevima kada se vrše automatske provjere prosječno traje osam dana, a u slučajevima kada ne postoji ovakva razmjena postupak izrade ličnog dokumenta traje u prosjeku 18 dana.

U postupku procjene ispunjavanja uslova vezanih za bezvizni režim Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Vlada Brčko distrikta dobili su obavezu da u okviru svojih nadležnosti uspostave digitalno potpisane elektronske evidencije matičnih knjiga u cilju sigurnijeg i efikasnijeg postupka izdavanja ličnih dokumenata građanima BiH.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH su obavijestili da su na teritoriji Federacije BiH  uspostavljene digitalno potpisane elektronske evidencije matičnih knjiga, prenosi Patria.

(rtv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.