Meditira u vrelom ulju

Internetska senzacija ovih dana je video-snimak koji je obišao cijeli svijet, a na kojem se vidi kako budistički monah meditira u ulju koje je na tački ključanja.

Komentari na ovaj nevjerovatan čin su različiti; neki smatraju da je monah svojom “magijom” uspio da pobijedi zakone fizike, dok, naravno, ima i onih skeptika koji su uvjereni da je riječ o prevari.

Inače, riječ je o svešteniku iz manastira koji se nalazi u tajlandskoj provinciji Nong Bua Lamphu, koji izgleda sasvim komforno dok sjedi u posudi s uljem, ispod koje se nalazi zapaljenja vatra. Za njega se, navodno, odranije vjeruje da posjeduje magične moći, što je dokazao u susretima s vjernicima. Njegovi sljedbenici vjeruju da samo jedan njegov dodir može da ih učini snažnijim i moćnijim. Međutim, ima i onih koji imaju sasvim drugačije mišljenje o sveštenikovoj “predstavi”, kako je nazivaju. Jedan od njih je i Džesada Denduangboripant, s tajlandskog Univerziteta Čulalongkorn, koji tvrdi da ne postoji dokaz da je zaista riječ o vrelom ulju:

“Jedini dokaz da je riječ o magiji jeste izmjeriti temperaturu ulja u kojem sjedi”, kaže on i dodaje:

“Ulje ne izgleda kao da ključa, a i sama posuda u kojoj sjedi izgleda prilično čudno. Vjerujem da posuda ima dva dna, tj. da je duplo obložena kako bi se izolovala topolota.”

On, naravno, ima i neke druge dokaze da je riječ o svojevrsnoj prevari. Naime, tvrdi da postoji nekoliko načina da se stvori jedna ovakva iluzija. Zapravo, tvrdi da postoji jedan krajnje siguran način kako možete dodirnuti ulje koje ključa, a da se pritom ne opečete. Tajna je u tome da se ulje pomiješa s vodom. Naime, kada dođe to tačke ključanja, voda će apsorbovati svu toplotu, a samo ulje nikada neće proključati.

Prema opisu korisnika koji je i postavio ovaj video-klip na internet, sveštenik posudu oblaže posebnom kombinacijom biljaka, ali opet sam poduhvat je više nego opasan, jer u jednoj momentu zaista dolazi do ključanja ulja. On navodi da sveštenik ovu vrstu meditacije izvodi kako bi dokazao da se odlučnošću i snagom uma može sve.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*