Cormack: Građani BiH kroz visoke poreze državi daju teško zarađeni novac

U Bosni i Hercegovini koja spade među one zemlje u kojima je najteže poslovati u regionu, jasno je da su novi zakoni i bolje procedure važni za unapređenje klime za poslovanje, ali jedna stvar nam je najpotrebnija: izabrani zvaničnici BiH moraju konačno formirati vlasti na državnom i na nivou Federacije BiH i sve bh. vlasti moraju prihvatiti neophodnost ekonomskih reformi i potom pokazati hrabrost i neophodnu viziju za provedbu reformi koje će poboljšati život građana BiH i izvesti ovu prelijepu zemlju na put ka Evropskoj uniji.

Kazala je to danas u Sarajevu ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack obraćajući se članovima Američke trgovačke komore (AmCham BiH) u Bosni i Hercegovini na početku radnog ručka.

Da bi se privukli investitori u BiH, ambasadorica smatra da je kao prvo u BiH potrebno stvoriti fleksibilnije tržište rada
Ambasadorica je istaknula da bh. građani i poslovni ljudi daju velike količine teško zarađenog novca vlastima kroz poreze, a zauzvrat dobijaju neadekvatne i neprihvatljive socijalne usluge.

– Neophodna je reforma javne uprave da bi se poboljšao kvalitet javnih usluga, a njihovi troškovi smanjili. Osim reforme javne uprave u BiH mora početi suštinska rasprava o budućnosti kompanija u državnom vlasništvu. Političko uplitanje i pogrešno upravljanje preduzećima uzrokovali su finansijske poteškoće u jednom broju javnih preduzeća koja su, u suštini, sada u bankrotu. S druge strane, postoji određeni broj profitabilnih javnih preduzeća koja mogu biti još uspješnija kada bi se smanjilo političko uplitanje u njihov rad. Vrijeme je da se politika prestane baviti lošim upravljanjem preduzećima.

Iznad svega, bh. političari moraju prestati ometati hrabre, nekorumpirane investitore koji su već ovdje. Najbolji način da se povećaju investicije je da investitori koji već rade ovdje obavijeste centrale svojih kompanija i druge poslovne ljude o pozitivnom iskustvu i mogućnostima u BiH. To se ne dešava. Prečesto se dešava suprotno i investitori šalju izvještaje o visokoj stopi korupcije i političkog uplitanja s kojim se suočavaju – kazala je Cormack.

Da bi se privukli investitori u BiH, ambasadorica smatra da je kao prvo u BiH potrebno stvoriti fleksibilnije tržište rada.

– Restriktivne prakse u ovoj oblasti obeshrabruju kompanije da upošljavaju veći broj radnika. Uz stopu nezaposlenosti od 60 posto među mladim ljudima, BiH mora odmah unaprijediti zastarjele zakone o radu i o kolektivnom ugovoru. To nije jednostavno,
ustvari, možda je to jedan od najtežih koraka jer direktno utiče na život građana. Drugo, mora postojati vladavina zakona. Zakoni su besmisleni ako postoje samo na papiru.Nadležne vlasti moraju provoditi zakonske mjere zaštite. I kada sporovi dođu u sud presude moraju biti pravovremene i pravedne. Spomenut ću i treću oblast u kojoj su potrebna značajna poboljšanja.

Nadzorne i regulatorne agencije, uključujući Agenciju za javne nabavke, Regulatornu agenciju za komunikacije i Konkurentsko vijeće, moraju biti ojačane da bi za sve važila ista pravila igre – kazala je ambasadorica SAD-a.

Neophodna je reforma javne uprave da bi se poboljšao kvalitet javnih usluga, a njihovi troškovi smanjili. Osim reforme javne uprave u BiH mora početi suštinska rasprava o budućnosti kompanija u državnom vlasništvu
Dodala je da uprkos brojnim problemima u oblasti poslovanja, u BiH ima poslovnih lidera koji su spremni raditi i koji svakodnevno nastoje da transformišu bh. ekonomiju, otvaraju nova radna mjesta i stvaraju nove mogućnosti, međutim, za američke kompanije koje se moraju pridržavati visokih etičkih standarda u poslovanju čak je i teže da opstanu u BiH.

– Kada pogledam u budućnost BiH vidim nove mogućnosti. Ovdje ima ključnih sektora čiji je potencijal neiskorišten – razvoj softvvarea, energetski sektor (BiH je jedna od samo tri zemlje u jugoistočnoj Evropi koja izvozi električnu energiju), proizvodnja, poljoprivreda, samo da spomenem neke. Voljela bih da sam danas mogla održati govor o inovacijama, pravima na intelektualno vlasništvo, važnosti učešća žena u poslovnom svijetu, o tome kako privući investitore – i, ono što je jako važno, kako unaprijediti obrazovni sistem da bi učenicima i studentima osigurao sticanje vještina u oblasti informativnih tehnologija, čime postaju moderna radna snaga. Ali niti jedno od ovih pitanja ne može doći na dnevni red dok se ne uspostave i ne primjene najosnovniji elementi moderne tržišne ekonomije- kazala je Cormack.

Također pozdravila je aktivnosti Predsjedništva BiH vezano za izjavu koja obavezuje BiH na reforme koje su neophodne za dalje EU integracije, te aktivnosti parlamenta na pravovremenom usvajanju te izjave.

(fena/rtv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*