Danas će biti poznata imena ministara u Vladi FBiH

Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF) održat će danas sjednice Predsjedništava stranaka na kojima će utvrditi imena ministara za sastav Vlade Federacije BIH. Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH je također najavio da će tokom dana dostaviti imena kandidata za ministre.

Poslije jučerašnjeg sastanka SDA, HDZ-a BiH i DF-a o podjeli ministarstava u Vladi Federacije dogovoreno je da SDA dobije Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo obrazovanja i nauke i jedno zajedničko ministarstvo sa DF-om, a to je Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata.

DF-u će u Vladi FBiH pripasti Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo trgovine i Ministarstvo rada i socijalne politike.

HDZ BiH je dobio Ministarstvo prometa i veza, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo prostornog uređenja, Ministarstvo pravde i Ministarstvo kulture i sporta. Ova stranka će predložiti i ministra finansija, ali saglasnost za njegovo imenovanje moraju dati SDA i DF.

Kada budu završene procedure provjere kandidata, njihovo imenovanje treba da potvrde oba doma Parlamenta Federacije BiH. Sjednica može biti sazvana već naredne sedmice.

Raspodjelom ministarskih stolica unutar Vlade Federacije, otvorena su vrata za formiranje i Vijeća ministara BiH.

Novoimenovani predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić rekao je da je od DF-a već dobio imena kandidata za ministre, a da bi SDA i HDZ BiH danas ili do ponedjeljka trebalo da dostave imena svojih kandidata. U ponedjeljak bi mogla biti pokrenuta procedura provjere kandidata.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*