Bihać: Pretukli 11-godišnju djevojčicu sa posebnim potrebama

Grupa učenika iz Bihaća pretukla je 11-godišnju djevojčicu sa posebnim potrebama, nakon čega je djevojčica završila u bolnici a cijeli slučaj predat je u bihaćku policiju.

Šokantni slučaj redakciji novinske agencije Patria prijavila je nana nesretne djevojčice Jasminka, koja se i stara o malenoj djevojčici.

”Ovo je drugi fizički napad vršnjaka na djevojčicu u posljednjih godinu i po. Prvo put dječaci su je gurnuli i ona je slomila ruku. Jučer su je pretuki u tolikoj mjeri da smo morali otići kod ljekara. Ona je od sinoć u šoku” – kaže ogorčena Jasminka.

Njezinoj unuci, o kojoj se brine već petu godinu, povrijeđen je mozak prilikom poroda, zbog čega djevojčica ima problema sa kičmom ali i sa mentalnim zdravljem.

No, djevojčica je veliki borac i ne želi izostajati iz škole, ali zbog nedostatka adekvatne ustanove za nju nastavu mora pohadžati sa zdravom djecom.

Nastavnici razumiju njezino zdravstveno stanje pa od nje traže i manje znanja, što je za djevojčicu neki vid podrške.

”Nažalost, njezini vršnjaci to ne razumiju i vrlo često je ismijavaju zbog njezine bolesti. A, ponekad, kao što se desilo jučer, oni je i tuku” – ogorčena je Jasminka, dodajući da direktor i rukovodstvo iz škole tvrde da ništa ne mogu poduzeti kada je u pitanju potpuna zaštita djevojčice, jer je teško kontrolisati dječije nestašluke, a za jučerašnji napad ne smatraju se odgovornim jer se on desio izvan školske ograde.

Jasminka i njezina unuka nemaju nikakih primanja, žive od onoga što im daju prijatelji i od onoga što Jasminka uspije zaraditi dok je djevojčica u školi. Također, žive u trošnoj baraci koju im je dodjelila Općina na privremeno korištenje.
Jasminka je demobilisani borac Armije RBiH, ali joj ni to ne pomaže da ostvari bilo kakva prava.

Pomoć dobrih ljudi ovim hrabrim ženama dobro bi došla, a najviše im treba hrane i higijenskih potrepština. Svi koji žele pomoći Jasminki i njezinoj unuci mogu ih kontaktirati putem broja telefona 062 116 306.

(NAP/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*