Na današnji dan umro je Ivo Andrić: Region se sjeća nobelovca i velikog pisca

Na današnji dan prije 40 godina umro je jedan od najvećih pisaca Bosne i Hercegovine i prostora bivše Jugoslavije Ivo Andrić.

Godišnjica njegove smrti ovih dana bit će obilježena u rodnom Travniku, Sarajevu, Mostaru, Višegradu, Banjoj Luci, Beogradu i mnogim drugim mjestima u regionu.

Travnik će odaslati poštanske pečate i citate u pošiljkama koje danas budu odlazile u Bosnu i Hercegovinu i svijet, u Beogradu će u sali Jugoslovenske kinoteke biti predstavljen dokumentarni serijal “Biti čovek – Ivo Andrić”, a u Sarajevu i Mostaru će između ostalog biti održano predstavljanje Andrićeve zbirke “Franjevačke priče”.

Ivo Andrić je rođen 9. oktobra 1892. godine u Dolcu pored Travnika koji će za njegovog života predstavljati konstantnu temu i simbol njegovog identiteta. Pored Nobelove nagrade, Andrić je prepoznatljiv po svojim djelima kao što su “Prokleta avlija”, “O priči i pričanju” i “Omer paša Latas”.

Desetog decembra 1961. godine Nobelova nagrada mu je dodijeljena za roman “Na Drini ćuprija”. Dodjela je održana u štokholmskoj dvorani Koncertne palate Švedske akademije, a ovo najveće svjetsko prizanje uručio mu je Anders Esterlling.

Dio novčane nagrade koju je dobio odlučio je pokloniti za unapređenje bosanskohercegovačkog bibliotekarstva.

“Želim da obavijestim Savjet za kulturu NR Bosne i Hercegovine da sam odlučio da Narodnoj Republici Bosni i Hercegovini poklonim pedeset posto iznosa primljenog na ime Nobelove nagrade. Moja je želja da se ova sredstva upotrijebe za unapređenje narodnih biblioteka na području Bosne i Hercegovine“, napisao je Andrić u pismu 17. maja 1962. godine.

Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, jedan od najvećih je Orden junaka socijalističkog rada koji se dodjeljivao za izuzetne rezultate u nacionalnoj ekonomiji i kulturi SFRJ.

Nakon smrti 13. marta 1975. godine sahranjen je na beogradskom Novom groblju sa skromnim obilježjem.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*