Savezni ustavni sud Njemačke: Paušalna zabrana nošenja marama u školama protivustavna

Savezni ustavni sud Njemačke odlučio je u petak da nastavno osoblje muslimanke u njemačkim javnim školama ubuduće po pravilu smije da nosi maramu i da je paušalna zabrana nošenja marame protivustavna, javljaju njemački mediji.

Zabrana nošenja marame za nastavno osoblje u javnim školama, uprkos te odluke, može, međutim, i dalje biti izrečena, ukoliko zbog ”marame” proistekne konkretna opasnost za mir u školi i državnu neutralnost, prenose mediji odluku Saveznog ustavnog suda.

Sud je odluku o tome da je paušalna zabrana nošenja marame protivustavna donio povodom spora dvije muslimanke – učiteljice iz pokrajine Sjeverna Rajna Vestfalija, javljaju njemački mediji, ukazujući da bi današnja odluka mogla imati neposredno dejstvo u sedam njemačkih pokrajina koje su proteklih godina zakonski regulisale zabranu nošenja marame ili drugih detalja kao izraza vjere radi poštovanja neutralnosti u nastavi.

Današnjom odlukom o paušalnoj zabrani nošenja marame, kao protivustavnoj, sud je korigovao jednu svoju odluku iz 2003. godine u slučaju učiteljice Fereste Ludin, ukazuju mediji.

Nošenje marame u njemačkim školama i javnim službama -”da” ili ”ne” – tema je o kojoj su već godinama odlučivali različiti sudovi.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*