Uhapšeni u akciji “Beneluks” predati Tužilaštvu BiH

Osobe uhapšene u jučerašnjoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva “Beneluks” danas su dovedene u zgradu Tužilaštva BiH.

Uhapšeni su predani u dalju proceduru zbog sumnje da su počinili krivično djelo terorizam.

“Sumnjiče se da su po narudžbi na području Bosne i Hercegovine izradile eksplozivnu napravu sa namjerom da je isporuče u jednu od skandinavskih zemalja, a koja je, prema raspoloživim saznanjima, trebala biti korištena za izvršenje terorističkog akta”, saopćeno je iz SIPA-e.

SIPA je prethodno saopćila kako je u akciji nazvanoj “Beneluks”, koja se provodi s policijskim organima Holandije i Švedske, uhapšeno pet osoba od kojih je jedan Šveđanin.

Prema nezvaničnim informacijama to su Enver Džanko, Adis Ramić i Amar Šljivo, sva trojica državljani BiH, Osman Abdel Selam, državljanin Švedske arapskog porijekla i jedna osoba inicijala Ž.M.

Švedska policija akciju hapšenja ne definiše kao akciju protiv terorizma već kao akciju protiv organizovanog kriminala. Tužilaštvo BiH je i pored ove činjenice ostala pri prvobitnom opisu krivičnog djela.

“Mi smo dobili informaciju da se radi o kaznenom djelu terorizma, što ono zapravo i jeste. Lica su otkrivena sa eksplozivnim napravama i u BiH se to vodi i procesuira kao krivično djelo terorizma“, rečeno je iz Tužilaštva.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.