Danas se obilježava Svjetski dan prava potrošača

Svjetski dan prava potrošača (World Consumer Rights Day) obilježava se još od 1983. godine. I danas je ovaj dan prilika  za snažnije poticanje osvještavanja i educiranja potrošača te promociji  njihovih temeljnih prava, stoji na web stranici Agencije za sigurnost hrane BiH.

Proslava ovog dana svoje porijeklo ima u „Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača” koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 15. 03. 1962. godine. Pomenutom Deklaracijom definirana su četiri temeljna prava potrošača na tržištu roba i usluga

•    pravo na sigurnost roba i usluga,
•    pravo na cjelovitu, istinitu i pravovremenu informaciju,
•    pravo na izbor roba i usluga,
•    pravo potrošača da se čuje njihov glas.

Consumers International je na ta prava dodao još nekoliko temeljnih prava potrošača: pravo na zadovoljavanje temeljnih životnih potreba, na naknadu štete, na obrazovanje te pravo na zdrav okoliš.
Pod pravom na sigurnost roba i usluga podrazumijevamo da proizvodi koje potrošači koriste trebaju biti zdravstveno ispravni te da nisu štetni za njihovo zdravlje. Na to se svakako može nadovezati i pravo na informisanost kako bi potrošači mogli raspolagati činjenicama i učiniti pravilan izbor. To se prvenstveno odnosi na ispravno, čitko i jasno deklariranje jer nepravilna deklaracija krši potrošačko pravo. Potrošači bi trebali biti u stanju da mogu  birati između niza proizvoda u skladu s njihovim vjerovanjima i sklonostima, s toga je važno obezbjediti pravo na izbor roba i usluga.

Različite svjetske, europske organizacije prepoznale su važnost obilježavanja ovog dana zbog izuzetne važnosti za zdravlje i sigurnost potrošača. Proteklih godina sve više pažnje se posvećuje „Generaciji brze hrane“ (Junk food generations), s ciljem da se zaustavi reklamiranje nezdrave hrane za djecu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*