Posljedice prošlogodišnjeg klizanja zemlje još uvijek se osjete

Operativni centar Civilne zaštite grada Tuzle zaprimio je u protekla 24 sata nekoliko prijava građana o pokretanju klizišta. Nakon što su ekipe Civilne zaštite obišle teren zaključeno je da nema većih problema.

Naime, radi se o nekoliko manjih starih klizišta koja ne ugrožavaju objekte. Kako nam je rekao Miralem Mulać, šef Odjeljenja za zaštitu i spašavanje Civilne zaštite Tuzla, u naselju Čaklovići u blizini tunela pokretanje zemlje moglo bi ugroziti putnu infrastrukturu, ali za taj dio nadležna je Direkcija za ceste FBiH. Kada je u pitanju klizište u Kojšinu, istakao je kako se radi o manjem pokretanju zemlje koje ugrožava pristupni put prema objektu. Navedene lokacije nisu kritične i smatra da neće biti nikakvih problema.

Građani su prijavili i pokretanje zemljišta u Ši Selu, i tu je riječ o starom klizištu, ali nema ugroženih objekata.
Na žalost, posljedice prošlogodišnjeg pokretanja zemlje još uvijek se osjete. U ulici Orašje uništeno je nekoliko kuća. Mještani tvrde da se i dalje osjeti slijeganje terena i pucketanje zidova u kućama.

Ana Andrić i njena porodica zimu su proveli u garaži jer u svojoj kući ne smiju živjeti. Odbrojavaju dane kada će moći useliti u sigurnu kuću na mirnom tlu. Dodjeljen im je plac u MZ Pasci i nadaju se da će mirniji život uskoro započeti sa novim komšijama.

Mještani naselja koja su stradala u elementarnim nepogodama još uvijek strahuju da bi se mogao ponoviti prošlogodišnji scenario, kada je veliki broj ljudi ostao bez svojih domova.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*