Kremlj odbio komentirati novinski izvještaj o Putinovom odsustvu iz Moskve

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u nedjelju je odbio komentirati izvještaj nezavisnih novina Dožd u kome se navodi da ruski predsjednik Vladimir Putin nije bio u Moskvi posljednjih nekoliko dana.

Putin, koji nije viđen u javnosti ili na živim televizijskim snimcima više od sedmice, odgodio je sastanke s čelnicima Kazahstana i Bjelorusije prošle sedmice.

Izvori su izjavili za Dožd da je predsjednik bio u svojoj rezidenciji na jezeru Valdal u pokrajini Novgorod. Peskov je odbio to komentirati na molbu Dožda, prenosi Reuters.

Zvaničnik kazahstanske vlade, koji je tražio da ostane anoniman, izjavio je Reutersu kako je moguće da je Putin otkazao samit s bjeloruskim i kazahstanskim čelnicima zbog bolesti. Govoreći za Reuters u četvrtak, Peskov je, ipak, dao uvjeravanja da je 62-godišnji predsjednik dobrog zdravlja.

Putinova šutnja u prošloj sedmici podgrijala je grozničave spekulacije o svemu, od stanja njegovog zdravlja do njegovog napuštanja vlasti i oko toga da li je otišao u Švicarsku da prisustvuje porođaju svoje djevojke.

Kremlj negira sve te glasine.

Planirano je da se Putin sastane s kirgistanskim predsjednikom Almazbekom Atambajevim u ponedjeljak u St. Petersburgu, saoopćio je Kremlj u petak.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*