Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH organizuje skup

Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine 3. decembra organizuje skup u Sarajevu ispred zgrade Vlade FBiH kako bi upozorila nadležne na probleme s kojima se suočavaju. Tim pvoodom uputili su saopštenje za javnost:

Povodom 3. Decembra/Prosinca Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Unija će organizirati skup ispred Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Povod za ovaj skup je konstantno odbijanje Vlade Federacije BiH da unaprijedi položaj osoba sa invaliditetom, što nas stavlja u položaj građana drugog reda i ugrožava naš opstanak.

Skup će početi u minut do dvanaest, čime simbolično želimo pokazati da nema više prostora za odlaganje donošenja kvalitetnih rješenja za našu populaciju, a također i upozoriti da ne pristajemo na odluke koje (još aktuelna) Vlada planira sprovesti u djelo.

Udruženja, Vijeća, organizacije i pojedinci, članovi Unije, pojedinačno i zajedno pisali su zahtjeve i inicijative Vladi za izjednačavanje prava osoba sa invaliditetom. Napominjemo da time nipošto nismo željeli ugroziti dostignuti nivo prava Ratnih vojnih invalida i civilnih žrtava rata, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na razumijevanju i podršci.

Vlada je naše inicijative odbila, nudeći rješenja koja ne zadovoljavaju ni minimum naših potreba u vrijeme krize čije se krajnje razmjere još ne naziru!

Otišli su korak dalje prijedlogom nacrta Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške za osobe sa invaliditetom kojim se dodatno vrši diskriminacija unutar već diskriminisane grupe i čini direktna šteta našoj populaciji.

Vlada se, također, uporno oglušuje o naše pozive na razgovor o rješavanju problema osoba sa invaliditetom. 

Detaljnije o ranije pomenutom, kao i brojnim drugim odlukama i aktivnostima Vlade koje su poduzete na štetu osoba sa invaliditetom javnost ćemo upoznati u narednim danima putem medija i društvenih mreža.

Skup koji planiramo 3.12.2022. u 11:59 ispred zgrade Vlade Federacije BiH biće prilika da nadležnim institucijama uputimo zahtjeve od kojih nećemo odustati sve dok ne ostvarimo naša prava. 

Uniju čine udruženja, vijeća, organizacije i pojedinci, osobe sa invaliditetom iz svih dijelova Federacije Bosne i Hercegovine.

Pozivamo sve osobe sa invaliditetom koje su u mogućnosti da dođu u Sarajevo, članove njihovih porodica, prijatelje i komšije da svojim prisustvom podrže ovaj skup. To je samo početna tačka u našoj borbi za osnovna prava koja ova Vlada ne prepoznaje. 

Samo jedinstveni i složni možemo ostvariti svoje ciljeve, poručili su iz Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*