Mogherini će sutra predložiti stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za BiH

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Federica Mogherini predložit će sutra Vijeću za vanjske poslove stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) za BiH, potvrdila je večeras za FTV Maja Kocijančić, glasnogovornica visoke predstavnica Mogherini.

Aktiviranje ovog sporazuma će deblokirati evropski put za BiH, ali kako je rekla Kocijančić, to će zavisiti od napretka u provođenju reformi u narednim mjesecima.

To je prilikom februarske posjete BiH naglasila Mogherini rekavši da se moraju napraviti konkretne mjere u cilju približavanja BiH Evropskoj uniji te da se ne smije više dozvoliti da se prave iste političke greške kao u prošlosti.

Ona je rekla da nakon usvajanja Izjave o evropskoj opredijeljenosti BiH treba snažno krenuti u reforme, dodajući da se radi o odluci koja je u interesu građana BiH.

Kao prioritete je istaknula i reforme u zdravstvu, obrazovanju te reforme u socijalnom sektoru, uspostavljanje funkcionalne tržišne ekonomije, uspostavljanje pravne države te jačanje administrativnih kapaciteta kako bi se osnažila učinkovitost institucija na svim nivoima.

Istaknula je da uspostavljanje efikasnog Mehanizma koordinacije ostaje ključno za uspješnu interakciju za buduće članstvo.

– Provedba reformi je ključna u svemu tome, a ovi prioriteti nisu konačni, tu će biti i druge reforme koje se tiču građana BiH – rekla je Mogherini.

Prilikom boravka u Sarajevu, 23. februara, Mogherini je naglasila da je EU snažno opredijeljena za BiH dodajući da njeno prisustvo potvrđuje to opredjeljenje budući da je u tri mjeseca dva puta posjetila BiH.

Stupanje na snagu SAA predstavlja najhitniji korak na putu BiH ka članstvu u Evropsku uniju.

(rtv7/Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.