Okrugli sto o utrošku sredstava za sanaciju šteta u privredi nakon poplava

Nezavisni biro za razvoj (NBR) u sklopu projekta “Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta” organizuje okrugli sto o temi ” Transparentnost utroška sredstava za sanaciju šteta od poplava/klizišta za mala i srednja poduzeća u BiH”, koji će biti održan danas u Tuzli.

Na osnovu analize stanja uočeno je, da je, monitoring procesa ključna stvar, kada se radi o finansiranju, budžetiranju, javnosti, transparentnosti i monitoringu utroška sredstava.

Dosadašnja praksa u dodjeli sredstava biznisima, uopšte, ukazuje na odsustvo monitoringa utroška tih sredstava i vrednovanje odnosa ,,uloženo – dobijeno”.

Stoga, pitanje monitoring utroška ne može biti tretirano ad-hoc i ono mora biti sastavni dio programa kojima se predviđa utrošak tih sredstava. Neophodno je dodijeliti obavezu za monitoring i izvještavanje, odnosno, da se jasno zna čija je nadležnost provođenje procesa monitoringa i ko je instanca kojoj mora biti podnesen izvještaj o utrošku tih sredstava. Prioritet pri saniranju šteta trebalo je dati obnovi/sanaciji privrede u cilju očuvanju radnih mjesta, što nijedan nivo vlasti nije učinio, navodi se u saopćenju NBR-a.

Procijenjeno je da ukupna šteta u poslovnom sektoru na području cijele BiH iznosi cca 2,5 milijardi KM. Bez posla je ostalo 3.000 ljudi, 13.500 radnih mjesta je direktno ugroženo, dok se dodatnih 50.000 radnih mjesta smatra indirektno ugroženim.

Okrugli sto se održava u sklopu projekta „Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta“ kojeg provodi Nezavisni biro za razvoj – (NBR) Gradačac u saradnji sa ključnim partnerom Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Partnerske organizacije su koordinatori sektora „Politike ekonomskog razvoja u BiH“ u okviru „Programa održivosti civilnog društva u BiH (CSSP)“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID i Ambasada Velike Britanije u BiH.

Program CSSP ima cilj da osnaži i održi kapacitet bh civilnog društva, kako bi ono uticalo na kreiranje i implementaciju javnih politika, koje su od interesa za građane BiH, saopćeno je iz NBR-a.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.