Sud BiH: Danas odluka o pritvoru uhapšenima u akciji “Beneluks”

Sud BiH danas će donijeti odluku o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora za četiri osobe koje su uhapšene u akciji “Beneluks” i osumnjičene za terorizam.

Tužilac traži određivanje pritvora za Osmana Abdela Salama, Amara Šljivu, Adisa Ramića i Envera Džanka zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i uticati na svjedoke ili saučesnike, te da bi mogli počiniti novo krivično djelo ili završiti započeto, ranije je saopšteno iz Tužilaštva BiH.

Za osumnjičenog Osmana Abdel Salama predložen je pritvor i zbog opasnosti od bjekstva, jer je riječ o državljaninu Švedske.

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela terorizam, a prema prikupljenim dokazima, oni su zajedno i u dogovoru sa drugim licima na području Švedske i Holandije za određen iznos novca na području BiH izvršili konstruisanje i nabavku eksplozivne naprave velike razorne moći sa mogućnošću daljinskog aktiviranja, s namjerom izvršenja terorističkog akta na području Švedske.

Oni su otkriveni i uhapšeni tokom pokušaja krijumčarenja eksplozivne naprave izvan granica BiH. Tada je pronađena i oduzeta eksplozivna naprava.

Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu s ciljem otkrivanja i procesuiranja svih osoba uključenih u izvršenje ovog krivičnog djela.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*