SDA danas predlaže preostale kandidate za Vladu FBiH

Stranka demokratske akcije (SDA) predložit će danas kandidate za preostale resore u budućoj Vladi Federacije BiH za koje to nije učinila u petak na sjednicama stranačkih tijela – Kadrovske komisije i Predsjedništva.

To su resori poduzetništva i obrta te obrazovanja, kao i boračkih pitanja u kojem će kadrovsko pozicioniranje izvršiti zajedno s Demokratskom frontom (DF) kao jednim od dva koaliciona partnera.

Član Predsjedništva SDA Safet Softić u subotu je za Fenu kazao da je zamjenik predsjednika stranke Bakir Izetbegović ovlašćen da tokom vikenda obavi konsultacije s kantonalnim i regionalnim odborima SDA kako bi na osnovu njihovih prijedloga, do ponedjeljka (danas), uz asistanciju stranačke kadrovske komisije, mogli biti određeni kandidati i u ovim oblastima. Oni treba da budu predloženi iz hercegovačkog, tuzlanskog i zeničkog područja.

Za razliku od tih resora, SDA je u petak na sjednici svog predsjedništva u Sarajevu potvrdila imena ministarskih kandidata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, gdje je predložila Šemusudina Dedića, zatim za resor izbjeglica i raseljenih lica u kojem je kandidat Edin Ramić, kao i za unutrašnje poslove FBiH, za koji je kandidirala Ajošu Čamparu.

SDA je u petak saopćila također imena njenih kandidata za državni nivo izvršne vlasti, odnosno za postizborni saziv Vijeća ministara BiH.

Za ministricu ljudskih prava je predložila Semihu Borovac, a za ministra civilnih poslova Adila Osmanovića.

Za zamjenika ministra pravde BiH SDA je kandidirala Nezira Pivića iz Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) te Mirsada Žugu iz Goražda za zamjenika ministra finansija BiH.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*