Demokratska fronta danas otkriva imena kandidata za ministre u Vladi FBiH

Demokratska fronta (DF) danas bi trebala da dostavi imena njenih kandidata za ministarske pozicije u novom, postizbornom sazivu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

“Prijedlozi će doći iz stranačkih kantonalnih odbora”, rekao je generalni sekretar stranke Sifet Podžić, ali nije želio prejudicirati moguća imena budućih ministara.

Ovih dana je u razgovorima lidera Demokratske fronte (DF-a), Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske akcije (HDZ) BiH dogovoreno da DF-u u novoj federalnoj vladi pripadnu ministarski resori energije, rudarstva i industrije, potom okoliša i turizma te rada i socijalne politike, kao i jedno zajedničko ministarstvo sa Strankom demokratske akcije – u resoru za boračka pitanja.

“Nije jednostavan proces da izađemo sa imenima, jer moramo konsultirati kantonalne organizacije van Sarajeva, kako bi vidjeli kakve oni prijedloge imaju, rekao je predsjednik DF-a Željko Komšić

U kadrovskom pozicioniranju ministarskog resora finansija učestvovat će sva tri koaliciona partnera.

Na državnom nivou je DF već predložio Slavka Matanovića za ministra prometa i komunikacija u budućem sazivu Vijeća ministara BiH , te Emira Suljagića za zamjenika ministra odbrane.

Kada budu završene procedure provjere kandidata, njihovo imenovanje treba da potvrde oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Raspodjelom ministarskih stolica unutar Vlade Federacije, otvorena su vrata za formiranje i Vijeća ministara BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*