Vijeće EU odblokiralo sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BiH

Vijeće Europske unije preporučilo je danas da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom stupi na snagu nakon što je BiH ispunila tražene uvjete.

– S obzirom na obveze koje je Bosna i Hercegovina preuzela i u skladu sa svojim zaključcima od 15. decembra, Vijeće konstatira da su se stekli potrebni uvjeti i slaže se s tim da se zaključi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom – kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji su se okupili u Bruxellesu na redovitom mjesečnom sastanku, prenosi agencija Hina.

Tim zaključcima prihvaćena je preporuka visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini da SSP s Bosnom i Hercegovinom stupi na snagu.

Preporuka je uslijedila nakon što su se čelnici Bosne i Hercegovine pismeno obvezali na reforme.

Bosna i Hercegovina je s EU-om potpisala SSP još 16. juna 2008. godine, a njegova ratifikacija u svim zemljama članicama dovršena je u februaru 2011. godine, međutim, sporazum nije stupio na snagu jer se od BiH tražilo da provede još neke reforme.

U prvom redu da provede presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”, što bi i pripadnicima nacionalnih manjina omogućilo da se kandidiraju za članove Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

EU je u decembru prošle godine prihvatila novi pristup prema BiH, kojim je promijenjen redoslijed poteza koje Bosna i Hercegovina treba učiniti da bi se pomaknula s mjesta i krenula putem europskih integracija.

Novi pristup nije izbrisao obveze koje BiH treba ispuniti na svom putu prema EU-u, nego su neke od njih ostavljene za kasnije, a na prvo mjesto su stavljene socijalne i ekonomske reforme kako bi se popravila situacija u zemlji.

Vijeće u svojim zaključcima poziva vodstvo Bosne i Hercegovine da ispuni preuzete obveze, uključujući i prilagodbe koje se moraju unijeti jer se u međuvremenu EU proširila na Hrvatsku.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je da bi SSP s Bosnom i Hercegovinom mogao stupiti na snagu tokom ovoga proljeća.

Na pitanje kosi li se novi pristup EU-a prema Bosni i Hercegovini s deklaracijom Hrvatskog narodnog sabora, koji je zatražio ustavne promjene s četiri federalne jedinice u BiH, Pusić je odgovorila da za to nema prostora u novom pristupu.

– Za to nema prostora u novom pristupu. Novi pristup ide prema BiH kao europskoj zemlji, koju treba izvući iz ovog untarnjeg vječnog preispitivanja, kuhanja. Svako ko želi dobro Bošnjacima, Hrvatima i Srbima u BiH zna da je europski put ono što toj zemlji može osigurati napredak. Tim putem će ići EU, tim putem će ići BiH – kazala je Pusić.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.