Obilježavanje Međunarodnog dana socijalnog rada

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona u okviru obilježavanja Dana socijalnog rada ove godine će ukazati na stanje u sistemu socijalne zaštite i na značaj osnaživanja stručnog socijalnog rada.

U skladu s odlukom Međunarodne federacije socijalnog rada (IFSW), Međunarodni dan socijalnog rada obilježava se svake godine trećeg utorka u martu, a usmjerava se na doprinose socijalnog rada društvu i dio je kontinuiranog dijaloga o tome kako se nositi sa socijalnim izazovima širom svijeta, a u skladu s Globalnim planom za socijalni rad i socijalni razvoj (2012-2016 godine).

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana socijalnog rada je ”Promoviranje dostojanstva i vrijednosti ljudi”.

U svijetu socijalni radnici obilježavaju Dan socijalnog rada organiziranjem stručnih skupova i drugih aktivnosti radi promoviranja dobre prakse i zalaganja za prava i interese posebno osjetljivih socijalnih grupa.

Na području Tuzlanskog kantona u 2014. obuhvaćeno je više od 45.000 korisnika prava iz socijalne zaštite. Broj zaposlenih socijalnih radnika u 13 centara za socijalni rad na području Tuzlanskog kantona je 40, a prema standardima Evropske unije trebalo bi da je jedan socijalni radnik zaposlen na 3.000 stanovnika.

U Tuzlanskom kantonu, s oko 500.000 stanovnika, na 12.500 stanovnika zaposlen je jedan socijalni radnik, a prema standardima Evropske unije trebalo bi samo u centrima za socijalni rad zaposliti još 120 socijalnih radnika.

Socijalni radnici u centrima za socijalni rad se svakodnevno suočavaju sa sve težim i složenijim posljedicama dugotrajne ekonomske i društvene krize.

Potrebe građana za podrškom i pomoći socijalne zaštite se stalno povećavaju, a resursi za pružanje socijalnih usluga sve više ograničavaju, čime je ugrožen dignitet profesije socijalnog radnika.

Neujednačena dostupnost i ciljanost prava i usluga ukazuju na neravnopravan položaj korisnika u sistemu socijalne zaštite.

U ovim okolnostima poštivanje načela ljudskih prava i socijalne pravde, na kojima je utemeljena profesija socijalnog radnika, postaje ozbiljan izazov za praksu socijalnog rada, saopćeno je iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK-a.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*