Njemački potrošači od januara dobijaju olakšice u cijenama energije

Njemačke mjere smanjenja cijena gasa i energije primjenjivaće se od januara, rekli su u utorak vladini funkcioneri.

Plaćanja stupaju na snagu od marta 2023. godine, ali će se januar i februar pripisati retroaktivno. Industrija će od januara dobiti olakšice za gas.

“Double Kaboom” od 200 milijardi eura, kako je kancelar Olaf Scholz skovao planove, razlikuje olakšice za gas i električnu energiju.

Plan dolazi u trenutku kada se industrija i potrošači bore s vrtoglavim porastom cijena energije zbog ruske specijalne vojne akcije u Ukrajini i inflacije. Taj je potez prethodno izazvao bijes u Evropi, a Francuska je rekla da je Njemačka u opasnosti od stvaranja nepoštene prednosti za svoju industriju u odnosu na siromašnije zemlje EU koje sebi ne mogu priuštiti takve mjere podrške.

Domaćinstva i kompanije s godišnjom potrošnjom gasa manjom od 1.5 miliona kilovat-sati, kao i obrazovne i snabdijevačke ustanove, profitiraće od ograničene cijene plina od 12 centi bruto po kilovatsatu od marta 2023. do aprila 2024. godine za 80 odsto njihove prethodne potrošnje. Iznosi olakšica za januar i februar biće odobreni u martu, prenosi “Politico”.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*