Komunističke partije iz država bivše Jugoslavije za besklasno društvo

Koordinacijski odbor komunističkih i radničkih partija država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije na sastanku održanom u nedjelju u Zagrebu usvojio je zajedničke osnove programa koji teži besklasnom društvu.

Na sastanku se raspravljalo o trenutnim pozicijama partija, njihovim iskustvima i programima, sa ciljem pronalaska zajedničkih pozitivnih iskustva, koja treba spojiti s teorijom i primijeniti u praksi, izvijestila je u ponedjeljak Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP).

Koordinacijski odbor osnovan je 2009. godine, a njegove članice su, osim SRP-a, Jugoslavenska komunistička partija Crne Gore, Kulturno političko društvo Komunist-Slovenija, Savez komunista BiH, Partija komunisti Srbije i Komunistička partija Makedonije.

Dogovoreno je da po jedna partija iz država članica svake druge godine bude koordinator, a trenutno je to SRP.

U Zagrebu su usvojene zajedničke polazne osnove, naznačeni obvezni elementi svih programa, te utvrđena izvorna literatura i dokumenti koji će se koristiti za izradu tih programa. Istaknut je značaj koordinacije za efikasniji rad partija i izražena želja da sadašnja koordinacija preraste u čvršću zajedničku asocijaciju.

Zadatak i cilj svih tih partija je težnja besklasnom društvu, a njihovi temelji izgrađeni su na naučnom socijalizmu – marksizmu, koji je potvrđen humanističkim i civilizacijskim dostignućima čovječanstva, rekao je Hini predsjednik SRP-a Vladimir Kapuralin.

“Borimo se za neposredne i dugoročne interese svih radnika koji žive od svog rada. Idejno i politički opredijeljeni smo za socijalizam kao prijelazni društveni sustav iz klasnog u besklasno društvo”, kaže Kapuralin.

Teorijske osnove djelovanja su i progresivna humanistička učenja o društvu i čovjeku oslobođenom eksploatacije, ponižavanja i svih oblika nesloboda. “Ovo je politička organizacija slobodnih ljudi”, ustvrdio je Kapuralin.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*