Otvoreno pismo Sindikata solidarnosti predsjedniku Skupštine TK

Sindikat solidarnosti uputio je otvoreno pismo predsjedniku Skupštine TK zbog odluke o povećanju paušala skupštinskim poslanicima. Pismo prenosimo u cjelosti.

˝Predsjedniče Skupštine TK,

Sindikat Solidarnosti vas ovim putem javno poziva da stavite van snage odluku Administrativne komisije Skupštine TK, čiji ste predsjednik, o povećanju paušala skupštinskim poslanicima u iznosu od 20%. Ovu odluku smatramo drskom, nemoralnom i provokativnom, obzirom na tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi naš kanton, kao i većina njegovih građana.

Ne znamo da li ste svjesni svih mogućih negativnih posljedica koje bi mogla proizvesti ova Vaša ishitrena i ničim utemeljena odluka. Ne znamo da li ste svjesni da ovim potezom izazivate i provocirate sve nas, obične građane. Ne znamo da li ste svjesni da ta  odluka može biti inicijalna kapisla koja će, potpuno opravdano, zapaliti bure baruta građanskog nezadovoljstva. Tu eksploziju, u to smo potpuno sigurni, više niko ne bi mogao kontrolirati, a njene posljedice bi mogle destabilizirati ne samo naš kanton, nego i čitavu državu, pa i kompletnu regiju.

Da li ste svjesni poruke koju su  građanke i građani ovog kantona i ove države poslali prošlogodišnjim protestima i da li ste svjesni da ovim potezom poništili ono za što se narod teškom mukom izborio?! Ovom i ovakvom odlukom, koju ste donijeli dolazi nakon što ste Tuzlanski Kanton kreditno zadužili za dodatnih 20 miliona konvertibilnih maraka, bacili ste rukavicu u lice svim ugroženim i ponižem građanima.

Poruke je jasna: ima budžetskih para za poslanike, kojima je taj paušal samo dodatni izvor prihoda, a nema ih za radnike Aide, Livnice Čelika, TTU-a, Dite,Konjuha,Gredelja i brojnih drugih, koji mjesecima, a neki i godinama, ne dobijaju plate, niti im se uplaćuju doprinosi i zdravstveno osiguranje.

Obzirom na gore navedeno, od vas ultimativno zahtijevamo da u roku od 7 dana stavite ovu nemoralnu odluku van snage. Ukoliko to ne učinite, javno ćemo pozvati sve građane na masovne proteste u srijedu 25.03.2015., koji će trajati sve do ispunjenja ovog i ostalih radničkih i narodnih zahtjeva.

Ovaj ultimatum ujedno je i upozorenje na moguće posljedice takvih protesta, za koje će krivica biti isključivo vaša, gospodine Aliću.

S poštovanjem!˝

Otvoreno pismo Sindikata solidarnosti predsjedniku Skupštine TK dostavljeno je i medijima i političkim partijama.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*