Pronađeni posmrtni ostaci Cervantesa, autora Don Kihota

Posmrtni ostaci španskog pisca Miguela de Cervantesa, autora Don Kihota, pronađeni su u kripti jedne crkve u centru Madrida, godinu dana nakon što su počela istraživanja, izjavio je u utorak Francisco Etxberria, direktor naučnog istraživačkog tima.

– Nakon analiza, možemo smatrati da među fragmentima ostataka pronađenih u zemlji, u kripti sadašnje crkve Svetog trojstva ima fragmenata koji pripadaju Miguelu de Cervantesu – kazao je on na konferenciji za štampu.

Istraživači su došli do ovog zaključka analizirajući indicije dokumentarnog tipa o autoru Don Kihota, indicije upoređene s njihovim antropološkim i arheološkim pronalascima, iako ostaci još nisu analizirani na “genetički” način.

Cervantes je rođen 1547. godine u starom univerzitetskom gradu Alcala De Henares, u jednoj četvrti u centru glavnog grada koja se danas zove “Književna četvrt”, u čast njenih slavnih stanovnika: Cervantesa, Lope de Vege, Francisca de Quevede i Luisa de Gongore.

Autor Don Kihota je bio sahranjen u toj četvrti u aprilu 1616. godine. Ne zna se tačno mjesto njegovog groba, kojem se kroz historiju izgubio trag jer je crkva nadograđivana.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*