Vlada je donijela Odluku o visini dodatne novčane pomoći zaposlenoj majci porodilji

Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada je donijela Odluku o visini dodatne novčane pomoći zaposlenoj majci porodilji. Prema ovoj odluci, dodatna novčana pomoć zaposlenoj majci porodilji iznosi razliku između 996,00 KM i iznosa naknade plaće utvrđenog prema rješenju centra za socijalni rad. Pravo na dodatnu novčanu pomoć pripada za dijete rođeno nakon 01.04.2022. godine i isto će se ostvarivati dok postoje ispunjeni uslovi za ostvarivanje prava, a najduže u trajanju od 12 mjeseci od dana rođenja djeteta. Također, utvrđeno je i da će dodatna novčana pomoć za nezaposlene majke porodilje iznositi 697,35 KM mjesečno, kao razlika između iznosa novčane pomoći za nezaposlene porodilje ostvarene prema odredbama Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine 298,65 KM i prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine iz prethodne godine 996,00 KM. Pravo na ovaj oblik dodatne novčane pomoći će se ostvarivati dok postoje ispunjeni uslovi za ostvarivanje prava, a najduže u trajanju od 12 mjeseci od dana rođenja djeteta.

Vlada je danas odobrila 100.000 KM JU Direkciji regionalnih cesta Tuzlanskog kantona u svrhu sufinansiranja izgradnje Odjeljenja muzeja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na lokaciji kasarna i aerodrom „Dubrave“, te ovlastila Direkciju da u svrhu realizacije Sporazuma o sufinansiranju izgradnje Muzeja preduzme potrebne radnje.
U okviru realizacije Programa rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava za 2022. godinu, Vlada je odobrila 171.000,00 KM Kantonalnoj upravi civilne zaštite, na ime „Ulaganja u tuđa stalna sredstva za potrebe struktura civilne zaštite TK“.

S obzirom na skori istek mandata trenutnim članovima, na današnjoj sjednici Vlada je imenovala Policijski odbor, na mandat od dvije godine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*