Kosovo's Prime Minister Albin Kurti, left, delivers a statement during a press conference with Czech Minister of EU Affairs Mikulas Bek in Prague, Czech Republic, Thursday, Dec. 15, 2022. Kosovo’s prime minister has submitted his country’s formal application to be granted candidacy status for membership in the European Union, a step in a long process to eventual membership. (AP Photo/Bundas Engler)

Kurti predao prijavu za punopravno članstvo Kosova u EU

Kosovski premijer Aljbin Kurti predao je u Pragu prijavu za punopravno članstvo Kosova u Evropskoj uniji. Ceremonija predaje održana je u zgradi češke Vlade, predsjedavajuće Evropskoj uniji.

Lideri Kosova su prethodnog dana potpisali dokument o aplikaciji i taj trenutak ocijenili kao historijski.

„Shvatamo da moramo da ispunimo niz zadataka na putu ka EU. Ne želimo nikakve prečice, nikakav ubrzani proces. Želimo da se transformacijom približlimo članstvu tako što ćemo postići napredak u privredi i svim nužnim reformama“, kazao je Kurti na konferenciji za novinare sa češkim ministrom za evropska pitanja Mikulašom Bekom.

Kurti je kazao da Kosovo podnosi zahtjev za članstvo „riješeno da dijeli evropske vrijednosti kao što su sloboda, demokratija, ljudska prava i pravna država“.

„Manjina država članica ne priznaje našu nezavisnost. Vjerujem da predavanjem našeg zahtjeva za članstvo u EU možemo da apelujemo na raznovrsnost. Vjerujem da će naša posvećenost promijeniti mišljenje eventualnih skeptika“, naveo je Kurti.

Kosovski premijer je podsjetio da je proces ulaska država u EU različito trajao od momenta predavanja zahtjeva za članstvo, od Švedske i Finske koje su primljene poslije tri godine do nekih zemalja koje su čekale 14 godina.

„Prosječno čekanje bilo je devet godina. Za Kosovo je realno da dostignemo taj prosjek“, kazao je Kurti.

Češki ministar Bek rekao je da se zahtjevom Kosova za članstvo ispunjava jedan od prioriteta češke spoljne i evropske politike da se EU proširi na zemlje Zapadnog Balkana.

„Čvrsto vjerujemo da je evropska budućnost jedini put za rješavanje niza problema u tom regionu, ekonomskih, društvenih, etničkih. Pozdravljamo odlučnost Vlade Kosova da nastavi tim putem i cijenimo napredak koji je Kosovo uspjelo da postigne“, kazao je Bek.

Bek je naveo da je Češka, kao predsjedavajuća Evropskoj uniji u drugoj polovini ove godine, mnogo pažnje posvetila upravo Zapadnom Balkanu.

Kosovo je posljednja zemlja regiona koja predaje aplikaciju za kandidatski status i dešava se istog dana kada se Bosni i Hercegovini potvrđuje ovaj status u EU.

Međutim, za razliku od ostalih zemalja regiona, mediji prenose da je kosovski slučaj je specifičan i već ga u briselskim krugovima opisuju kao „sui generis“, budući da za članstvo aplicira zemlja koju ima potvrđenu evropsku perspektivu, a koju ne smatraju svi u EU državom.

Od 27 država članica EU, njih pet još ne priznaje nezavisnost Kosova.

(n1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*