U utorak okrugli sto: Kako unaprijediti djelovanje i povećati spremnost sistema zaštite i spašavanja u vanrednim situacijama u Tuzli

“Kako unaprijediti djelovanje i povećati spremnost sistema zaštite i spašavanja u vanrednim situacijama u Tuzli” tema je okruglog stola koji će biti održan 20. decembra 2022. Godine.

Cilj ovog događaja je da se, kroz diskusiju, razmjenu iskustava i praksi, podigla svijest građana i poslovnog sektora o smanjenju rizika od katastrofa. Tokom okruglog stola učesnici će razgovarati o spremnosti i odgovoru na prirodne katastrofe i katastrofe uzrokovane ljudskim djelovanjem, a sve u skladu sa najboljim europskim praksama u upravljanju rizicima od katastrofa.

Aktivnost podizanja svijesti javnosti je u skladu sa procedurama Evropske Unije u oblasti zaštite i spašavanja.

Dio je ovo projekta “Jačanje kapaciteta institucija za zaštitu i spašavanje” (COPRIS), kojeg realizuje Grad Tuzla zajedno sa Crvenim križem/krstom grada Tuzle i partnerima iz Sremske Mitrovice, a koji se provodi u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru finansijskog Instrumenta predpristupne pomoći (IPA II). Program je finansiran sredstvima Evropske unije.

Podsjećamo,  u septembru ove godine održana je i velika pokazna vježba prekograničnog karaktera. Tom prilikom sve raspoložive službe zaštite i spašavanja pokazale su svoje vještine u spašavanju ljudi i dobara u vanrednim situacijama. Kroz nekoliko zahtjevnih pokaznih vježbi moglo se vidjeti koliko brzo i spretno ekipe zaštite i spašavanja mogu djelovati na terenu onda kada je to potrebno.

I građani mogu naučiti kako reagovati u kriznim situacijama. Događaji, poput pomenutog okruglog stola, su veoma značajni za javnost kako bi se svijest o ulozi pojedinaca i grupa građana o doprinosu službama zaštite i spašavanja, i uopšte zaštite i spašavanja svojih života i dobara, podigla na viši nivo.

COPRIS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*