Inzko pozvao SNSD da se vrati u Parlament BiH

Povodom jučerašnjih najava i današnjeg nedostatka kvoruma u Domu naroda BiH, visoki predstavnik Valentin Inzko kazao je da očekuje od svih stranaka da poštuju institucije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz OHR-a.

” Stranke moraju osigurati neometan rad institucija, u ovom slučaju neometan rad Doma naroda, kao i donošenje odluka u Domu naroda. Bilo kakve aktivnosti, koje bi mogle blokirati institucije Bosne i Hercegovine i spriječiti funkcionisanje Parlamenta, nisu konstruktivne i neprihvatljive su. Takve aktivnosti predstavljaju ozbiljan korak u pogrešnom smjeru.

Takvih pokušaja je bilo i u prošlosti, a stav OHR-a je uvijek bio isti. Dom naroda, koji je – naglašavam – dejtonska institucija, mora biti u mogućnosti da ispuni svoj mandat propisan Ustavom Bosne i Hercegovine u potpunosti.

Stranke i poslanici trebaju rješavati politička pitanja redovnim učešćem u parlamentarnim procesima. Upravo je Parlament pravo mjesto gdje se moraju i mogu tražiti rješenja za probleme.

Zato apelujem na poslanike da ispunjavaju svoj mandat i omoguće da Dom naroda normalno i neometano radi. To je u interesu institucija, a prije svega u interesu građana koji su poslanicima dali svoje povjerenje i podršku – za funkcionisanje institucija i za rad u tim institucijama”, kazao je Inzko.

(rtv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*