Veliki mjesečev spektakl: Pomračenje sunca i velika plima

Mjesec će u petak prirediti astronomski spektakl – pomračenje Sunca koje će biti vidljivo u Evropi, a u subotu slijedi izuzetno velika plima.

Ta dva fenomena zahtjevat će i mjere predostrožnosti. Nošenje specijalnih jako zatamanjenih naočara je obavezno za posmatranje pomračenja Sunca, dok je oprez druge vrste preporučen za subotu kada će Mjesečeva mijena izazvati vrhunac plime.

Mjesec će u petak na trenutak potpuno sakriti Sunce što će se vidjeti u polukrugu oko Grenlanda. To će biti 10. potpuno pomračenje Sunca u 21. vijeku i prvo u ovoj godini. Dogodit će se na dan proljetne ravnodnevice, kada Sunce “prelazi” s južne na sjevernu hemisferu Zemlje.

U zoni širokoj oko 500, a dugačkoj 5.600 kilometara, od Sjevernog Atlantika do Sjevernog pola, Mjesec će potpuno zakloniti Sunce na dva minuta i 46 sekundi.

Malo ljudi će imati mogućnost da vidi potpuno pomračenje Sunca jer se samo dva kopnena dijela Zemlje u toj zoni: Farska ostrva – danski subarktički arhipelag, gdje će pomračenje biti u 10.41 sati, i norveški arhipelag Svalbard u 11.11. Jedino će u toj zoni moći da se vidi kako čitavo Sunce nakratko prekriva crni Mjesečev disk.

Drugdje u Evropi, u sjevernoj Africi i na jugozapadu Azije će biti vidljivo samo djelimično pomračenje.

U Rejkjaviku, Sunce će biti zaklonjeno 97 odsto u 10.37 sati, u Edimburgu 93 odsto u 10.35, u Londonu 84 odsto u 10.30 i u Briselu oko 80 odsto u 10.34 sati.

Mjesec će u subotu biti najbliži Zemlji, te će izazvati veliku plimu, posebno na obalama Atlantika, Kanala La Manš i Sjevernog mora.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*