Francuski pijanist Eric Breton večeras priređuje koncert u Vijećnici

Istaknuti francuski pijanist, kompozitor i šef orkestra Eric Breton predstavit će se sarajevskoj publici večerašnjim koncertom u Vijećnici, koji se priređuje u završnici ovogodišnjeg Festivala “Sarajevska zima”.

Breton će na koncertu izvesti klavirske improvizacije, u okviru ovogodišnje festivalske teme “Beskonačnost” (“Infinity”).

Ovaj umjetnik je istaknuo medijima tokom priprema za koncert da će večeras prirediti improvizaciju, što znači “da će mu prsti pratiti trenutnu inspiraciju”.

– Za ovaj koncert trebam sakupiti impresije o Sarajevu sada, iako imam jako puno impresija o ovom gradu iz mojih prethodnih dolazaka ovdje. “Infinity” će biti okosnica ideje za večerašnju muziku, ali ipak mislim da je Sarajevo glavna i najvažnija tema – kazao je on.

Govoreći o značaju muzike i kulture uopće u današnjici, Breton je podvukao veliku podršku Sarajevskoj filharmoniji ocjenjujući da je ona jako važna za Sarajevo, ali i da je kultura uvijek i svugdje potrebna, posebno u BiH gdje je ekonomska situacija loša. Podsjetio je na ratni period kada je Festival “Sarajevska zima” u teškim uvjetima donosio građanima mnoge kulturne događaje.

Prisjeća se da je prvi put posjetio Balkan i Sarajevo prije 20 godina, kada je ostao u potpunosti impresioniran muzičkim blagom ovog podneblja te otkrio sasvim novi svijet muzike.

– Tada sam napravio simfonijsku uvertiru s elementima folklorne muzike iz Bosne, što je bio veliki uspjeh. Sarajevska filharmonija svirala je tu uvertiru svuda u svijetu. Također, uradio sam mnoge orkestracije ilahija, više od 50 njih, a prvi put sam ih čuo na velikom koncertu u Zetri, kojem je prisustvovalo šest ili sedam hiljada ljudi – istaknuo je on.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić podvlači da Festival već više od 20 godina sarađuje s Ericom Bretonom te da je riječ o umjetniku koji je objavio mnoge kompozicije vezane za Sarajevo. Također, u posljednjih pet godina napravio je kompozicije za otvaranje različitih izdanja Festivala, na određenu festivalsku temu.

– Breton je naš saradnik, prijatelj i kompozitor koji je veoma cijenjen u Sarajevu, gdje je svirao u svim dvoranama. Mnogo je posvećen muzici Balkana i regije Mediterana, čije elemente spaja u jedinstvene melodije – istaknuo je Spahić.

Ulaz na večerašnji koncert u Vijećnici je slobodan.

(RTv7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*