OS BiH u 2014. ostvarile do sada najbolji godišnji rezultat u deminiranju

Oružane snage BiH (OSBiH) su u 2014 . godini deminirale 3.634.865 metara kvadratnih sumnjive površine, čime je ostvaren dosada najbolji godišnji rezultat na tom planu, odnosno udio od 27 posto u ukupno realiziranim protuminskim aktivnostima u našoj zemlji.

U prošloj godini je, zahvaljujući angažmanu pripadnika Deminerskog bataljona OSBiH, pronađeno 1.307 neeksplodiranih ubojnih sredstava – NUS-a, 564 protupješadijske i tri protutenkovske mine na ukupno 69 deminerskih radilišta na području 30 bh. općina.

Podaci su to iz “Godišnje analize protuminskih akcija OSBiH u 2014. godini”, koja je upriličena danas u kasarni “Rajlovac”, Sarajevo u organizaciji Operativne komande OSBiH (OKOSBiH).

Načelnik Zajedničkog štaba generalpukovnik Anto Jeleč novinarima je kazao da su OSBiH na planu deminiranja u protekloj godini, i pored poteškoća uzrokovanih prirodnom nesrećom (poplave i klizišta) ostvarile impozantan rezultat, te ispunile godišnji plan u opsegu od 96,7 posto.

Najavio je da će kampanja deminiranja biti nastavljena pojačanim intenzitetom i u skladu s državnom strategijom na tom planu te da je za 2015. godinu planirano deminiranje više od četiri miliona metara kvadratnih minama kontaminirane površine.

Uz čestitke pripadnicima Deminerskog bataljona, iskazao je zahvalnost svima koji su doprinijeli efikasnosti protuminskih akcija u aranžmanu OSBiH.

Na značaj procesa deminiranja ukazao je i komandant OKOSBiH-a generalmajor Dragan Vuković, fokusirajući se na sigurnosni aspekt ovog pitanja, te ocijenivši da je cilj postići maksimalnu sigurnost pripadnika Deminerskog bataljona, kao i bh. građana koji su neposredno izloženi rizicima i opasnostima koje “vrebaju” iz minskih polja.

Istovremeno, potcrtao je neophodnost  jačanja protuminskih kapaciteta u sklopu OSBiH, odnosno nabavke najsavremenije deminerske opreme.

Napore OSBiH na planu deminiranja pozdravio je v. d. direktora Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) Milan Rezo, naglašavajući njihov respektabilan doprinos tom procesu.

Naglasio je da su OSBiH jedine oružane snage u svijetu koje se bave humanitarnim deminiranjem pod civilnim nadzorom (BHMAC vrši kontrolu, certifikaciju i akreditiranje OS).

Čestitke u povodu rezultata koje OSBiH ostvaruju u procesu deminiranja u BiH uputio je parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović.

Isataknuo je da su protuminske akcije na kojima su angažirani pripadnici OSBiH, uz pomoć stanovništvu koje su pružile tokom poplava u BiH, dva najvažnija doprinosa/aktivnosti OS u 2014. godini.

Protuminske akcije, odnosno pripadnici OSBiH koji su angažirani u tom procesu su ponos, smatra Šiljegović, uz ocjenu da posebno hrabri profesionalnost i saradnja ostvarena s BHMAC-om i strukturama Civilne zaštite u BiH, kao i potpora koju procesu deminiranja u BiH pružaju EUFOR, NATO i prijateljske zemlje.

U sklopu brifinga o protuminskim akcijama OSBiH, realiziranim u 2014. godini upriličena je i prezentacija sredstava i opreme za deminiranje te načini rada deminera na deminerskom radilištu.

Prema raspoloživim podacima, pripadnici OSBiH su od 2002., a zaključno s 2014. deminirali  26.455.117 metara kvadratnih površine, te pronašli 5.395 komada NUS-a, 4.666 protupješadijskih mina i 120 protutenkovskih mina.

U Bosni i Hercegovini je, prema pokazateljima BHMAC-a, još 1.700 kilometara kvadratnih minski sumnjive površine, što bi prema aktuelnoj državnoj strategiji trebalo biti “očišćeno” do 2019. godine.

(RTv7/ Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*