BiH: Obilježena četvrta godišnjica smrti generalmajora Huseina Tursunovića

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je u haremu Alipašine džamije položio cvijeće na mezar generalmajora Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Huseina Tursunovića, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovom prilikom, pred velikim brojem saboraca, prijatelja, kao i članova porodice odata je počast heroju, dobitniku najvećeg ratnog priznanja ”Zlatni ljiljan”, čiji je život ugašen prije četiri godine.

Kako je poručio Osmanović, govoreći o kulturi sjećanja, neizostavno je ime Huseina Tursunovića, njegovo djelo, i doprinos u odbrani domovine.

”Sinonim za herojstvo, bio je naš general Husein Tursunović, čovjek koji nas je prerano napustio, koji je, siguran sam, mogao dati još veći doprinos njegovanju kulture sjećanja, te prenošenja istine na mlađe naraštaje. Njegov odlazak veliki je gubitak, kako za sve nas, tako i za našu domovinu”, poruka je s današnjeg obilježavanja u Sarajevu.

Tursunović, koji je preminuo u 56. godini, ostavio je neizbrisiv trag u životu svih onih koji su ga poznavali, a posebno onih s kojima je radio. Tokom vojne karijere obavljao je niz značajnih i odgovornih dužnosti. Sa svojom rodnom Srebrenicom koju je nosio u srcu, izvršavajući dužnosti i obaveze koje su mu povjeravane, sticao je nove kolege i prijatelje širom Bosne i Hercegovine.

Bio je i vođa, i komandant, ali i saborac, i dobar prijatelj. Dao je veliki lični i profesionalni doprinos osnivanju i razvoju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Njegova vojna karijera u OSBiH nastavlja se imenovanjem na dužnost komandanta Komande za podršku OS BiH, koju obavlja do početka 2018. godine.

Krunu svoje vojničke karijere doživljava 2014. godine unapređenjem u čin generalmajora. Tursunovićev profesionalni angažman u OS BiH odnosio se na veoma odgovorne rukovodne dužnosti, ali su uvijek njegovi odnosi sa saradnicima bili protkani velikom dozom humanizma, objavila je Služba za protokol i press KS.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*