Ambasada SAD-a u BiH: RS će pričom o nezavisnosti uništiti samu sebe

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom dodjeljivanja priznanja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i obilježavanja 9. januara, takozvanog Dana Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u dva navrata proglasio neustavnim, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Odluka Milorada Dodika da daruje i nagradi Vladimira Putina, čovjeka koji je pokrenuo ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim uništavanjem infrastrukture je za osudu”, navodi se u saopštenju.

Iz američke ambasade su poručili da je to odbacivanje vrijednosti euroatlantske zajednice i međunarodnog poretka baziranog na pravu.

“Također, odluka gospodina Dodika da proslavi Dan Republike Srpske na 9. januar je ilegalna. Ona krši odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj je obilježavanje neustavno. Član III Dejtonskog sporazuma je jasan: Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući obavezujuće odluke Ustavnog suda, bez obzira sviđale im se one ili ne. Pozivi na nezavisnost RS-a, koji su ponovljeni jučer sa lažnim tvrdnjama o ovlastima i pokušajima da se podriva država Bosna i Hercegovina gura državu na opasan put. Republika Srpska će samo uništiti sebe i one oko sebe gurajući priču o nezavisnosti”, poručili su iz ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*