Inzko: Ministar znači sluga narodu

Nešto više od 150 dana trebalo je da se postigne dogovor u vezi sa formiranjem vlasti, a visoki predstavnik Valentin Inzko je gostujući jutros u programu televizije N1 rekao da je “sramota da je tako dugo trajalo”.

– To je zaista sramota da je tako dugo trajalo. Grci su imali izbore u januaru, a dva dana poslije su imali vladu. Englezi imaju izbore u četvrtak, a u ponedjeljak već imaju novu vladu. Prošli put su čekali pet dana na formiranje vlade pa su se stidjeli. Ministar znači sluga i on treba služiti narodu. Građani traže da se rješavaju bitni problemi građana – rekao je Inzko gostujući jutros na televiziji N1.

Mnogo nefleksibilnosti, izričitosti i razlika je isplivalo na površinu tokom pregovora.

– Izgleda da je to dalo mogućnost strankama za sazrijevanje situacije i mislim da je SDA popustila najviše. Sada je vrijeme da se okrene novo poglavlje i počne neprekidan rad. Obaveza prema EU nema razloga da čeka s implementacijom – kaže visoki predstavnik.

Već sedmicama zastupnici SNSD-a napuštaju sjednicu zbog Šefika Džaferovića, sada imamo i problem nedostatka kvoruma u Domu naroda BiH. Inzko je zatražio od stranaka da osiguraju neometan rad institucija, kazavši da je blokada neprihvatljiva.

– Prošle godine SDA je napustila parlament i to je neprihvatljivo, jer u parlamentu se trebaju naći rješenja. Poslanici su dobili povjerenje na izborima za rad, a ne za nerad – rekao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Dato je zeleno svjetlo za aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Britansko-njemačku inicijativu mnogi doživljavaju kao “posljednji voz” za Evropu. Na pitanje hoćemo li se ukrcati na njega, Inzko je rekao da misli da nije posljednji voz, ali Evropa snažno kuca na kapiju BiH i tu kapiju treba otvoriti.

– Treba sve ubrzati i treba kooperirati s Evropom koja je ponudila svoju ruku – poručio je.

Sada su pred nadležnima brojne obaveze, koje – jednu po jednu – valja ispunjavati. Hoće li Evropa imati razumijevanja i strpljenja, ukoliko opet dođe do zastoja sljedeće je pitanje koje je postavljeno visokom predstavniku u BiH.

– O tome ne smijemo razmišljati, vjerujem da će političari ispuniti svoje obaveze jer su svi dobrovoljno, bez ikakvih pritisaka i prijetnji, potpisali izjavu i rekli da su opredijeljeni za evropski put. Mislim da su građani svjesni važnosti. Neki političari svoju ljubav prema Evropi, o kojoj uvijek pričaju, trebaju dokazati – odgovorio je Inzko u razgovoru za televiziju N1.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*