Poziv srednjoškolcima da prijave projekte za Sajam kreditiranja

Udruženje Infohouse uputilo je poziv srednjoškolcima, da apliciraju sa svojim projektnim prijedlozima za ovogodišnji Sajam kreditiranja, koji će se tokom maja održati u Sarajevu.

Sajam kreditiranja je dio projekta „Volontiraj, kreditiraj“, koji za cilj ima inkluziju mladih u društvo, i poboljšanje njihovog statusa. Sam projekat se realizuje kroz dvije aktivnosti, od kojih je prva Socijalni dan koji je realizovan u novembru prošle godine. Tada srednjoškolci provode jedan dan u preduzećima, za što dobijaju naknadu od 20 KM, i ta sredstva se uplaćuju na zajednički račun. Kako je gostujući u našem jutarnjem programu pojasnila Amela Bošnjić, koordinatorica u Infohouse, u narednoj fazi novac se vraća srednjoškolcima, kroz realizaciju projekata u njihovoj lokalnoj zajednici.

„Svaka škola koje je bila učesnica Socijalnog dana, bez obzira na broj učenika koji su bili uključeni, ima pravo da se prijavi na Sajam kreditiranja. U Bosni i Hercegovini to je 62 grada i preko 150 srednjih škola, a konkretno iz Grada Tuzla riječ je o deset srednjih škola koja mogu učestvovati“, kazala je Bošnjić.

Za učeničke projekte na raspolaganju će biti fond u iznosu do oko 20.000 KM, koliko su učenici zaradili na Socijalnom danu, ali se tom iznosu trebaju dodati i sredstva koja će biti dobijena od sponzora. Limit novca koji će biti odobren po projektu je 1.500 KM, što je uvedeno prije nekoliko godina, do kada su iznosi bili veći.

„Kada kao srednjoškolac dobijete tri ili četiri hiljade KM, vi više ne upravljate tim novcem, nego neko iznad vas. Odlučili smo ograničiti sredstva, dajemo ih srednjoškolcima, i oni imaju odgovornost i mogućnosti da se nose sa tim koliko mogu. Mislim da je 1.500 KM sasvim dovoljno za pristojan projekat, koji može ostaviti dobar odjek u lokalnoj zajednici, a ne dopušta da se mladi uče manipulaciji“, pojasnila je Bošnjić.

Projekat se održava osmu godinu zaredom, i interesovanje konstantno raste. Krajnji rok za prijave je 31.mart 2015.godine, nakon čega slijedi izbor najboljih projekata, za Sajam kreditiranja u maju u Sarajevu. Ovo će biti prilika, i za međusobno upoznavanje i druženje učenika iz različitih škola sa područja Bosne i Hercegovine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*