Primjer za ostale: Estonija će ukrajinskoj vojsci donirati sve svoje haubice

Vlada Estonije odlučila je donirati sve svoje haubice od 155 mm ukrajinskoj vojsci, objavio je danas Glavni štab vojske Ukrajine.

“Dajemo sve naše haubice od 155 mm Ukrajini i želimo napraviti presedan na ovaj način kako druge zemlje ne bi imale izgovore zašto Ukrajini ne mogu dati oružje za pobjedu u ratu”, kazao je estonski veleposlanik u Ukrajini Kaimo Kuusk.

U Ukrajinu će biti poslani deseci haubica FH-70 155 mm i D-30 122 mm.

Najveći ikada estonski vojni paket pomoći Ukrajini, vrijedan 133 miliona eura ili više od jedan posto BDP-a zemlje, također uključuje hiljade topničkih granata za haubice, stotine protutenkovskih bacača granata Carl-Gustaf M2 sa streljivom i pomoćne oprema za topničke jedinice.

Pored toga, Estonija nastavlja pružati osnovnu i specijalizovanu vojnu obuku za ukrajinske vojnike

“Također smo zahvalni saveznicima koji su se pridružili Obećanju iz Tallinna i obvezali se da će zajednički podržati niz donacija, uključujući borbene tenkove, teško topništvo, protuzračnu odbranu, streljivo i pješadijska borbena vozila”, stoji u objavi Glavnog štaba.

Obećanje iz Tallinna zajednička je izjava Estonije, Velike Britanije, Poljske, Latvije i Litve potpisana 19. januara zajedno s predstavnicima Danske, Češke, Nizozemske i Slovačke, u kojoj ističu da namjeravaju pružiti podršku Ukrajini u borbi protiv ruske agresije dok god ona traje.

(KLIX.BA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*