Počelo knjiženje vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu!

Ministarstvo odbrane BiH pripremilo je dokumentaciju za proces knjiženja 63 perspektivne vojne lokacije na državu Bosnu i Hercegovinu, čime ispunjava uvjete Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), kao završnog koraka na putu ka NATO savezu.

Dvije lokacije u Čapljini su već uknjižene na državu, a za treću lokaciju u Čapljini potrebno je uraditi tehničke pretpostavke, nakon čega slijedi knjiženje.

Za dvije vojne lokacije u Orašju i Žepču sve je pripremljeno i spremno da bude poslato u proceduru prema Vijeću ministara BiH, koje treba dati ovlaštenje ministru odbrane BiH da potpiše ugovor o preuzimanju lokacija.

Iz Ministarstva odbrane navode da je trenutno u Federaciji BiH 20 lokacija spremno za knjiženje, jer je dokumentacija ažurirana i kompletirana, a za njih 14 dokumentacija je poslata Pravobranilaštvu BiH sa zahtjevom za knjiženje na državu. Prvi komplet dokumentacije za knjiženje poslat je Pravobranilaštvu BiH 21. novembra 2014, javlja Fena.

Pojašnjavaju da je proces knjiženja baziran na pravnim i tehničkim argumentima i utemeljen na zakonskim rješenjima, imajući u vidu Odluku Ustavnog suda BiH, koja je potvrdila obavezu da imovina bude uknjižena na BiH u skladu sa Zakonom o odbrani BiH, Odlukom Predsjedništva o 63 perspektivne vojne lokacije i Sporazumom o sukcesiji, za čiju ratifikaciju su oba doma Parlamentarne skupštine BiH dala saglasnost.

Iz Ministarstva odbrane BiH ističu da poduzimaju sve pravne mjere za proces knjiženja vojnih lokacija i u Republici Srpskoj, te da je za vojnu lokaciju u Han Pijesku pravnim postupkom nepobitno utvrđena nadležnost Suda BiH po pravnoj stvari koja se odnosi na spor oko vlasništva.

Dodaju da su za lokaciju u Bileći uputili prigovor Geodetskoj upravi RS da bude poništeno prethodno doneseno rješenje, kojim je ta lokacija preknjižena na općinu Bileća, te da bude vraćena u prvobitno stanje.

Narednih dana Ministarstvo će dostaviti Pravobranilaštvu BiH dokumentaciju za četiri lokacije iz RS radi knjiženja na državu BiH.

Počinjanjem knjiženja perspektivne vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu započet je i proces ispunjavanja uvjeta za aktivaciju MAP-a, postavljenog našoj zemlji na Ministarskom samitu NATO-a u Talinu 2010., saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(rtv7.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*