Potpredsjednik FBiH Milan Dunović povukao saglasnost na imenovanje Vlade FBiH

Potpredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda i član Demokratske fronte Milan Dunović je povukao saglasnost na koju je dao na izbor Vlade FBiH.

Dunović je, kako navodi povukao datu saglasnost zbog toga što nije ispunjena minimalna zastupljenost konstitutivnih naroda u budućoj Vladi, odnosno među predloženim kandidatima za ministre.

Citirajući odredbe Ustava FBiH Dunović je dao obrazloženje zbog čega se odlučio na povlačenje date saglasnosti. Kao što je poznato, saglasnost za imenovanje Federalne vlade daju predsjednik i potpredsjednici FBiH.

– Ustavom Federacije BiH propisano je da se Vlada FBiH sastoji od osam ministara iz reda bošnjačkog, pet ministara iz reda hrvatskog i tri ministra iz reda srpskog naroda. Jednog ministra iz reda ostalih može imenovati premijer Vlade iz kvote najbrojnijeg konstitutivnog naroda.

Uvidom u nacionalnu strukturu imenovanih članova Vlade FBiH utvrđeno je da nisu ispunjeni uvjeti propisani Ustavom te vas obavještavam da povlačim saglasnost datu na odluku o imenovanju premijera, zamjenika premijera i ministara u Vladi FBiH- naveo je Dunović.

(E. G./Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*