Danas pomračenje Sunca

Mjesec će se danas naći između Zemlje i Sunca i zakloniti u potpunosti ili djelomično sunčev disk od naših pogleda.

Prvi kontakt mjesečevog diska sa Suncem biti će u 09.35 sati, a maksimalno oko 50 posto Sunca biti  će zaklonjeno u 10.43 sati.Završetak pomračenja je u 11.54 sati.

Puno pomračenje bit će vidljivo na sjeveru Evrope, posebno iznad Norveške i Farskih ostrva. Ako građani ne znaju šta se dešava na nebu, neće to ni primijetiti, ali može biti kobno za vid.

Idealan način posmatranja su specijalni filteri koji su podešeni tako da optimalno vidite pojavu i ne oštetite vid.

Možete da koristite naočale za varioce koje imaju dovoljnu gustinu stakla da ne ugrozite oči.

Ukoliko imate dvogled, ni slučajno nemojte uz pomoć njega gledati pravo u Sunce. Možete kroz staklo projektovati sliku na papir, ova metoda je iznenađujuće precizna vide se čak i sunčeve pege.

Ni pod kojim uslovima ne koristite samo naočale za sunce. Ma koliko vam djelovale zamračeno i kvalitetno, nisu dovoljna zaštita i čak mogu da vas prevare da duže gledate u opasno svjetlo.

Ne koristite nagareno staklo. Da bi ono imalo efekta mora da bude ravnomjerno zamračeno što je amaterima gotovo nemoguće. Uz to, ukoliko pomračenje posmatrate spolja dovoljan je jedan nalet vetra i sloj gareži može da se skine, a vid ošteti.

Zaboravite mobilne telefone i loše foto aparate – ne samo što može da im se sprži kamera nego tako može i da prođe vaš očni nerv ako niste oprezni.

(N1/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*