KPK Tuzla: Razgovori vezani za oblast obrazovanja

Kantonalnu privrednu komoru Tuzla posjetile su Martha Suda komercijalna savjetnica u komercijalnom odjelu Austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini i Viktoria Kuzmits koordinator u Austrijskoj agenciji za obrazovanje i internacionalizaciju OeAD–GmbH pri Regionalnom uredu za saradnju Sarajevo. U okviru planiranih aktivnosti na području Tuzlanskog kantona, posjetile su Tuzlu i Komoru kako bi prenijele dio svojih aktivnosti, dobrih praksi i iskustava iz Austrije a vezanih za oblast obrazovanja.

Sa Nedretom Kikanovićem predsjednikom Kantonalne privredne komore Tuzla i njegovim saradnicima, razgovarano je o enegretskim potencijalima i budućim pravcima razvoja, o obnovljivim izvorima energije, saradnji firmi iz autoindustrije te o mogućnostima saradnje i poslovnog povezivanja firmi iz Austrije i firmi sa područja Tuzlanskog kaantona. Predsjednik Kikanović je, ističući značaj austrijskih stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini, istakao značaj investicije u Lukavac cement kao jedan od najsvjetlijih primjera saradnje i uspješne austrijske investicije na području Tuzlanskog kantona.

Susret u Komori bio je prilika i za predstavljanje rada i aktivnosti Komore te strukture privrede TK. Istaknut je i izvozni značaj kao i značaj prisustva kompanija sa područja TK na tržištima EU.

Kada su u pitanju projekti na kojima se baziraju aktivnosti Regionalnog ureda OeAD u Sarajevu, istaknuti su “Poboljšanje kvalitete i relevantnosti stručnog obrazovanja u BiH u periodu od 2021. do 2030. u skladu sa preporukama iz Rige, Djelotvoran razvoj kvalitete u stručnim školama pomoću uspješnog upravljanja promjenama sa akcentom na jačanje kompetencija direktora i direktorica škola, Saradnja škole i privrede u području turizma, Osiguravanje kvalitete pri provedbi nastave poduzeća za vježbu, Podrška u izradi nove strategije za srednje stručno obrazovanje u BiH, Podrška nastave Preduzeće za vježbu u Bosni i Hercegovini.
Aktivnosti i projekte su pratili priručnici koje je realizovao Ureda pa se u tom segmentu ističu “Youth Start” priručnik za sve učenike/ce u Bosni i Hercegovini koji podržava mlade poduzetnike/ce pri razvoju njihovih vlastitih poslovnih ideja te Priručnik za nove direktore/ice koji je savjetnik i pratilac novih direktora/ica, onih koji prvi put stupaju na tu funkciju.

Kako su istakle gošće na sastanku u Komori, Regionalni ured OeAD-a u Sarajevu provodi obrazovne projekte u bliskoj saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova, entitetskim ministarstvima obrazovanja, svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja u BiH i Agencijom za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Saradnja u okviru obrazovnih projekata se fokusira na reformu stručnog obrazovanja, upravljanje obrazovanjem i kvalitetom u školama i poboljšanje saradnje između privrede i stručnog obrazovanja.

( RTV7 – KPK Tuzla)     

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*